KL: Send (ikke) flere penge

Formanden for KL’s sundhedsudvalg efterlyser mere forskning, før der kastes flere penge efter sundhedsforebyggelse. 

Sundhed

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

 

Før vi ved, hvad der virker, kan det ikke betale sig at kaste flere penge efter kommunernes forebyggende indsats. 

Sådan lyder meldingen fra formanden for KL’s sundhedsudvalg, Anny Winther (V), efter at en ny undersøgelse har påvist, at forebyggelse har begrænset effekt. 

”Vi har brug for mere evidens på området, inden vi smider flere penge efter det. Man skal ikke handle i blinde, og der er brug for mere forskning på området,” siger hun til Altinget. 

I sidste udgave skrev Kommunen om de mange kommunale forebyggelsestiltag, der er opstået, efter at kommunernes har overtaget en række sundhedsopgaver fra de tidligere amter. Stress-agenter, sundhedsinnovatorer blandes med rygestopkampagner og særlige cykelruter. Til sammen blev der i 2008 ifølge konsulentfirmaet COWI udbudt hele 2.341 forskellige forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne på landsplan. Det svarer til 28 i hver kommune. 

Men en undersøgelse fra AKF, der er foretaget i Greve, Hjørring og Assens, viser, at indsatsen ikke kan aflæses på resultatlinjen. Borgerne har nok fået sundere holdninger, men ikke sundere handlinger. 

Docent hos AFK, Eigil Boll Hansen, mener, at fejlen ligger i rådgivningen som konsultationer eller korte forløb. 

”Vi kan se, at flere især i den ældre gruppe er blevet opmærksomme på, at de bør spise sundere, drikke og ryge mindre og dyrke mere motion. Det har imidlertid ikke ført til ændret adfærd hos særlig mange endnu.”

Hos KL er Anny Winther enig:

”Rådgivningen kan ikke stå alene. Man må have folk ud at gøre tingene konkret i stedet for blot at tale om det.”

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet