Jan Trøjborg ruster sig til kamp for selvstyre

Den kommende KL-formand tager bladet fra munden efter måneders tavshed. Jan Trøjborg (S) er klar til at kæmpe for det kommunale selvstyre, og regeringen skal ikke regne med lette økonomiforhandlinger. 

KL

Af Mia Tang | [email protected]

 

Der er nok at tage fat i, mener Jan Trøjborg, som glæder sig meget til sit nye hverv som KL-formand. Han har ikke haft lyst til at sige noget om sit kandidatur, før flertallet bag ham lå fast, men det gør det nu, og det er han glad for. I sidste par måneder har han haft en lang række møder med sine partifæller, men også med SF og de borgerlige partier. 

”Mange har peget på mig, også fra de andre partier. Hvis ikke jeg havde kunnet mærke den brede accept af mig som KL-formand, så var jeg ikke gået efter posten. Det skal der være, for det er sammenholdet, der gør os stærke,” siger Jan Trøjborg. 

Modkandidaten til posten var Rødovres Erik Nielsen (S). Selvom han nu må nøjes med en post som udvalgsformand, afviser han blankt at kalde det et nederlag. 

”Jeg er ikke skuffet. Det er jo ikke ligesom en kommunal valgkamp. Her handler det om at lave det bedst mulige hold,” siger han. Begge parter understreger, at der aldrig har været tale om rivalisering. 

”Vi har mødtes mange gange, og jeg synes, vi har haft et godt, gemytligt og humoristisk samarbejde,” siger Jan Trøjborg. 

Fokus på resultater 

Som tidligere minister og nuværende borgmester i Horsens er den politiske erfaring åbenlys. Selv mener Trøjborg, at han har det helhedssyn, det kræver at varetage alle kommunernes interesser. De 98 kommuner spænder vidt i både størrelse, vilkår og ønsker, og det bliver en både spændende og svær opgave at samle trådene, mener Jan Trøjborg.

Ved kommende forhandlinger håber han, at det vil blive en styrke, at han som type er god til at fokusere på resultatet frem for at fortabe sig i processen. 

”Det er vigtigt, fordi der ligger en konstant interessekonflikt mellem det kommunale selvstyre og den statslige kontrol. Det er afgørende at fastholde kommunernes selvstyre, og derfor er det vigtigt at få konkrete resultater på bordet,” siger han. 

Samtidig ser Trøjborg det som en vigtig opgave i højere grad at synliggøre, hvor væsentlig en aktør kommunerne er for velfærds-Danmark på det lokale niveau. Den nye post bringer ham tættere på magtens centrum, hvor han gerne vil kunne sætte et fingeraftryk. 

”Jeg vil gerne være med der, hvor tingene sker. Vi har brug for et velfungerende og konkurrencedygtigt samfund. Jeg ønsker at være med til at finde løsninger på de udfordringer, vi står med. Det brænder jeg virkelig for,” siger han.    

Mere kontant tone

På sit ugentlige pressemøde havde statsministeren lutter rosende ord om Jan Trøjborg som politiker og som kommende KL-formand. At der nu er rødt flertal i kommunerne, er Lars Løkke Rasmussen (V) selvsagt ked af, men han forventer ikke, at det vil gøre forhandlinger hverken lettere eller sværere. 

”Jeg forudser, at det gode samarbejde, regeringen har haft med KL, som selvfølgelig er præget af, at vi har interessekonflikter i mange situationer, det vil fortsætte fuldstændig uændret,” sagde Lars Løkke Rasmussen.  

Men Jan Trøjborg betragter regeringens greb om kommunernes økonomi som urimeligt, så tonen fra den kommende formand vil blive mere kontant, når kampen om kronerne begynder. 

”Jeg vil nok kalde en spade for en spade på en mere tydelig måde. Vi vil meget gerne nå et resultat, men det afhænger af, hvad regeringen kan levere. Nedskæringer på service giver ingen mening, så vi vil selvfølgelig føre en klar linje. Vi er klar til at påtage os et medansvar, men der skal være perspektiv,” siger Jan Trøjborg. 

Samtidigt mener han, at Folketinget blander sig alt for meget i kommunernes sager, hvilket for ham bliver en mærkesag at få bremset. :

Organisation & ledelse

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet