Illustration: Ib Kjeldsmark
Illustration: Ib Kjeldsmark

Der er trolde på Facebook

Trolls eller trolde. Ubehageligt barn har to navne, men ligegyldigt hvilket man bruger, er de lige irriterende. Bliv klogere på, hvem internettets plageånder er, og hvordan du slipper af med dem.

SoMe-guide

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Han bevæger sig hurtigt og sikkert igennem Facebook-junglen. Det meste er almindelige opdateringer: børn, kæledyr og restaurantmåltider. Men hov! Hvad var det? En lille lækkerbisken af et ikke helt gennemtænkt politisk indlæg? Så slår han til.

Han er flame troll og tænder på at få folk på internettet til at blive vrede - helst på hinanden. På internetsprog ville man sige, at han er ‘in it for the lulz’. På almindeligt dansk: Han gør det for sjov. Dør skænderierne på nettet en smule hen, prikker han lidt til folk i tråden, til han bliver træt af legen og finder nogle andre, han kan genere.

“En ting, som er kedelig for trolls, er at drille nogen, som ikke reagerer. Det er jo ikke sjovt at skrive løs i en Facebook-tråd, hvis der ikke er nogen, der skriver tilbage.”

For lokalpolitikeren kan han være en plage, der overtager debatten på Facebook.

- Den type troll, som er det største problem for lokalpolitikere, er dem, man vil kalde flame trolls. Det er trolls, der troller med det formål at få afsporet debatten på en eller anden måde. Gerne ved, at de, som debatterer, bliver sure på hinanden og begynder at skændes ukonstruktivt, siger Agnete Christiansen, der er ekstern lektor på Københavns Universitet.

Vrede, opdragelse og gener

En troll er en person, der går ind på et debatforum for at ”fiske efter reaktioner”. De udgiver sig typisk for at være nogle andre, end de er, og prøver for eksempel at få folk til at skændes eller skrive noget, de senere fortryder. De kan inddeles i flere kategorier, men vi vil her lige nævne tre typer. Udover flame trolls, der forsøger at få folk til at blive vrede og komme op at skændes, findes der POE-TROLLS, som forsøger at opdrage på internettet ved blandt andet at udstille andre debattørers dumhed, og SCAMBAITERS, der har som erklæret mål at distrahere og genere internetkriminelle.

- Hvis man tager udgangspunkt i flame trolls, lægger de ofte ud med at virke meget fornuftige. Men som processen skrider frem, bliver de mere og mere uretfærdige og konfrontatoriske. De sviner folk til i stigende grad. Det er den type, der er sværest at håndtere, fordi de til at starte med lader som om, de bare gerne vil debattere, siger Agnete Christiansen.

Det er som sagt flame trolls, der især huserer hos danske politikere. Ifølge Agnete Christiansen kan der både være enkeltpersoner eller flere om at trolle på en Facebook-væg, men fælles for alle trolls er, at de ikke vil opdages, og at de vil opnå en reaktion.

Ignorer og afslør

Alt efter, hvilken type troll der er tale om, er der forskellige måder at lukke dem ned på og skræmme dem ud af kommentarsporet.

- Den bedste måde at lukke trolls ned på er nok at stoppe med at skrive til dem. Der er jo ikke noget sjovt ved at provokere folk, som ikke reagerer. Det er præcis som i skolegården: Hvis drilleofferet bare trækker på skuldrene, stopper drillerierne hurtigt. Og det er nok en god strategi, hvad enten det handler om trolls eller ej. Hvis andre debattører sviner en til, er muligheden for god debat jo væk. Så kan man lige så godt stoppe og tage debatten, når alle er kølet lidt ned, siger Agnete Christiansen.

“Det værste for en lokalpolitiker er jo ikke, at man skriver noget på nettet og det vælter ind med vrede kommentarer. Det værste er jo, at man skriver noget på nettet, og der ikke sker en skid.”

En anden ting, man kan gøre, hvis en troll har forvildet sig ind i ens Facebook-net og ikke vil forlade stedet igen, er at afsløre dem.

- Hvis man er meget sikker, kan man lufte sin formodning om, at modparten er en troll. Men man skal passe lidt på: Man skal ikke stemple folk som troll, udelukkende fordi man er uenig med dem. For så er man jo selv med til at lukke debatten ned, siger Agnete Christiansen.

Ikke alle er trolde

Anders Colding-Jørgensen, der er adfærdspsykolog og ekstern lektor på IT Universitetet, definerer trolls som nogle kværulanter, som tænder på at genere folk online. Men det er ikke kun troldene, der har det med at komme efter politikerne. Også helt almindelige mennesker, som har noget på hjerte, kan komme til at fremstå som ondskabsfulde og vrede, når de skriver på politikernes Facebook-sider. Og i virkeligheden er der ikke så mange af de klassiske internet-trolls.

Men vi kan alle komme til at virke lidt som trolls og være mere perfide og ubehagelige, end vi egentlig er, siger han.

- Helt konkret skyldes det, at man ikke kan se den, som er i den anden ende. Hvis jeg stod overfor en person og sagde nogle ting, som gik en smule over stregen, så ville jeg lynhurtigt kunne se på de mindste signaler, at jeg tromler for meget. Men det kan man ikke se på Facebook og sociale medier. Vi mister muligheden for at kunne afkode andre mennesker, siger Anders Colding-Jørgensen.

Samtidig fremhæver han en anden mekanisme hos mennesker, der gør, at når nogen er en politiker, som vi i øvrigt ikke kender som person, så holder denne for mange mennesker en lille smule op med at være menneske. Når folk samtidig bliver vrede og adrenalinen stiger, så sker der ifølge Anders Colding-Jørgensen to ting. Den ene ting er, at vi bliver dårligere til at tænke os om. Den anden er, at vi bliver handlekraftige, og lige nedenunder det, som vi er blevet vrede over, er der et kommentarfelt, hvor man kan handle.

- Så koblingen mellem, at man bliver vred, at man ikke kan mærke, at den anden er et menneske, og at man ikke kan aflæse personen i den anden ende - og så er der et kommentarfelt lige nedenunder. Så kan du jo godt se, at så kan vi alle komme til at skrive ting, siger Anders Colding-Jørgensen.

Men politikerne skal ikke nødvendigvis være bekymret over den høje aktivitet, når folk bliver vrede på ham eller hende.

- Det værste for en lokalpolitiker er jo ikke, at man skriver noget på nettet og det vælter ind med vrede kommentarer. Det værste er jo, at man skriver noget på nettet og der ikke sker en skid, siger Anders Colding-Jørgensen.

Hvad er en troll?

  • Trolls eller trolde er personer, der chikanerer på internettet. Begrebet opstod i internettets spæde barndom, hvor en gruppe brugere på forskellige internetfora begyndte at chikanere de andre, fordi de morede sig over reaktionerne.
  • Der er mange myter om, hvor navnet kommer fra, men den mest sejlivede siger, at det kommer fra det engelske fiskeriudtryk trolling, hvor man trækker krogen henover bunden, til man får bid - på samme måde, som internet-trollen trækker sine provokerende udtalelser gennem internettet, til han eller hun får nogen på krogen.
  • I Skandinavien bruger man ofte ordet trolde i stedet for trolls som henvisning til det mytologiske væsen i skoven, som børn lærer at være bange for.

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet