Illustration: Jenz Koudahl
Illustration: Jenz Koudahl

Alternativet er landets mindst sympatiske parti

Vælgernes dom er klar, når de skal give karakter for deres sympati med de politiske partier. På en skala fra nul til ti får Alternativet kun 2,4 i snit, viser meningsmåling.

Sympatimåling

Af Morten Munkholm | [email protected]

Sympati-meldinger var der masser af, da Uffe Elbæk i efteråret 2012 trak sig som radikal kulturminister. Men når det handler om hans nye politiske parti, Alternativet, er det småt med sympatien, viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Kommunen.

Med en gennemsnitskarakter på 2,4 peger danskerne på, at Alternativet er det mindst sympatiske af de ni partier i Folketinget.

- De er et nyt parti, som ikke særlig mange kender til. De har ikke politik på alle hylder endnu, og så er der en vis tendens til, at mindre partier scorer lavere, simpelthen fordi de har færre tilhængere, fortæller valgforsker og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han har som en del af Valgprojektet lavet en lignende måling ved det seneste folketingsvalg. Og ligesom i hans undersøgelse får de nye og mindre partier lavere karakterer end de store gamle.

- Partier, som af den ene eller anden grund opfattes som ekstreme, får tit en lav score af dem, som placerer sig på den modsatte fløj. I det her tilfælde kan vi se, at blå blok for eksempel giver meget lav score til Enhedslisten og Alternativet, siger valgforskeren.

Det er især Venstres og Dansk Folkepartis vælgere, der har det svært med Uffe Elbæks alternative projekt. Blandt dem giver hver anden partiet sympati-karakteren nul. Og det skyldes nok primært, at de ikke er med på store samfundsomvæltninger, mener ordfører for iværksætteri Rasmus Nordqvist (Å).

- Alternativet er ikke noget politisk supermarked. Vi er en specialbutik, som vil have en seriøs bæredygtig omstilling og skabe forandringer i samfundet. Det er klart, at det ikke er alle, der vil med på den vogn, for forandring er aldrig let, siger han.

[intense_hr title="SymParti over tid"]

Hvordan har danskernes sympati for partierne udviklet sig?


Hvad siger figuren?

Radi-not-so-cool

De Radikale blev anset for at være det mest sympatiske parti ved valget i 2011, mens de i dag ligger under både S, V og SF. Om det skyldes regeringssamarbejde eller formandsskift er svært at fastslå, men begrebet 'radicool' er svært at bruge i dag.

'DF’s fremmarch

Som i meningsmålingerne ser det ud til, at danskerne har vænnet sig mere og mere til Dansk Folkeparti. Selvom de fortsat deler vandene politisk, bliver de i hvert fald i dag vurderet som fuldt ud lige så stuerene som De Konservative og De Radikale.

SF’s storhed og fald

Ved valget i 2007 var SF mere populære end Venstre, mens Socialdemokraterne lå helt i top. Men Helle Thorning-Schmidt kunne som bekendt ikke slå Anders Fogh, og siden er det gået kraftigt nedad bakke med danskernes sympati for SF.

Kilde: 'Valgprojektet', Aarhus Universitet, og A&B Analyse for Kommunen

[intense_hr size="large"]

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet