Kartelsag kan føre til kommunale erstatninger

Byggeudbud fra tre kommuner er inddraget i en prøvesag mod det, som kan vise sig at være et omfattende byggekartel. Det anklagede byggefirma er meget overrasket over sagen.  

Overpris

Af Morten Munkholm | [email protected]

’Hvis jeres pris er under vores, får I en kvart million.’

To byggevirksomheder har ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) fået 248.900 kroner for at deltage i en aftale med et tredje firma om prisen på Gentofte Kommunes byggeudbud på Dyssegårdsskolen i 2008.

Det viser anklageskriftet i den prøvesag, SØIK har anlagt mod byggefirmaet N.H. Hansen & Søn samt to private personer fra virksomheden.

- Vi er meget overraskede over den her sag. Vi har ikke haft noget indtryk af, at vi ville stå foran en anklage som denne, siger bestyrelsesformanden for N.H. Hansen & Søn, Per Hald.

Han fortæller, at de i øjeblikket er i gang med at gennemgå det omfattende sagsmateriale og derfor endnu ikke kan sige, hvordan de stiller sig rent juridisk i forhold til anklagen.

Udover udbuddet af Dyssegårdsskolen kunne Kommunen forleden fortælle, at også de kommunale udbud af Skovshoved Havn og Svanemøllehallens Café i 2008, Plejecentret Ringbo i 2007 samt to asbestrenoveringer af Høje Gladsaxe Skole samme år er involveret i prøvesagen.

- Vi har noteret os politiets anklagerejsning, og det vil naturligvis blive vurderet, om Gentofte Kommune har grundlag for et erstatningskrav, siger borgmester Hans Toft (K).

Vederlag som overpris

Ifølge to juridiske eksperter, der er inde i sagen, vil man højst sandsynligt kunne få erstatning, hvis N.H. Hansen & Søn bliver kendt skyldig - ikke mindst fordi der har været tale om et decideret vederlag på 248.900 kroner, som vil kunne vurderes som en del af overprisen på udbuddet.

Også i sagen med Høje Gladsaxe Skole blev der ifølge anklageskriftet afregnet et vederlag på små 100.000 kroner til tre byggefirmaer. Gladsaxe Kommune ønsker dog ikke at udtale sig af hensyn til efterforskningen af sagen, oplyser man.

Efterforskningen har varet i flere år, og anklagen kan blive den første i en række, hvor udbud fra andre kommuner i hovedstadsområdet muligvis også er involveret.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har SØIK sigtet 33 virksomheder for at have aftalt priser i byggesager til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner. Prøvesagen mod de tre tiltalte vil foregå ved Retten i Lyngby højst sandsynligt en gang efter sommerferien.

[blocks-anywhere id="b9353c980045d8ac"]

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet