Ingen kompensation til soldater på starthjælp

Tårnby Kommune satte Martin på starthjælp, fordi han havde været udstationeret ’for længe’. Nu erkender regeringen fejlen med en lovændring – men Martin får ingen hjælp.

Fokus: veteraner

Af Benjamin Holst | [email protected]

 

Regeringen vil nu styrke hjælpen til hjemvendte danske soldater og deres pårørende. I samme forbindelse har beskæftigelsesministeren en lovændring på vej, der skal sikre, at veteraner ikke bliver sat på starthjælp, fordi de har været i udlandet for længe.  Men lovændringen kommer ikke til at hjælpe den veteran, der gjorde ministeren opmærksom på problemet.

Mere end 500 soldater modtager i øjeblikket ekstern hjælp, fordi de løber panden mod en mur, når de søger hjælp hos deres kommune.  

En af de mest markante sager handler om veteranen Martin, der blev sat på starthjælp af Tårnby Kommune, fordi han ifølge loven har opholdt sig for længe i udlandet til at få kontanthjælp. På grundlag af Kommunens afsløring af den mangelfulde lov, som undtager diplomater, men altså ikke danske soldater, lovede beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) prompte at arbejde for en lovændring. Den er nu på vej. Men uden tilbagevirkende kraft, bekræfter Beskæftigelsesministeriet.

”Jeg synes, jeg er blevet behandlet som en flygtning og som en kriminel. Vores oplevelser med sagsbehandlingen i Tårnby Kommune fik os til at overveje, om vi skulle flytte væk igen,” siger Martin, der har oparbejdet en betydelig gæld, fordi starthjælpen ikke har slået til i de seks måneder, han har modtaget ydelsen.

Afghanistan nej tak

Da Martin vendte hjem fra sin sidste tur til Afghanistan, bemærkede familien, at han ikke længere ”var den samme”.  Og da han blev tilbudt endnu en tur til Afghanistan i 2007, valgte han at sige nej tak: ”Jeg har jo nok kunne mærke, at der var et eller andet galt,” siger Martin. Og det var der. De hyppige flashbacks, hukommelsessvigt og raseriudbrud fik omsider Martin til at opsøge en læge, der stillede diagnosen Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD).

Konsekvensen af sygdommen var blandt andet, at Martin endte i arbejdsløshed og uden dagpenge, fordi han fravalgte sin a-kasse. Og da han sidste år flyttede fra København til Tårnby Kommune og i den forbindelse skulle genansøge om kontanthjælp, fik han et nej. 

Gælden vokser

I dag mærker Martin mindre til sin sygdom. Han har fået arbejde hos et cateringfirma, som tager højde for de særlige rammer, han har behov for. Til gengæld slås han nu med en gæld på næsten 90.000 kroner og skyhøje renter, fordi han og kæresten har været tvunget til at optage en stribe lån på det ’grå’ lånemarked.  

”Vi håbede jo, at loven ville fungere med tilbagevirkende kraft. Jeg har jo ikke haft, hvad jeg skulle bruge til husleje og mad. Det kan være, at vi nu bliver nødt til at gå fra hus og hjem,” siger han til Kommunen.

”Nu må jeg knokle alt, hvad jeg kan for at komme af med min gæld. Men det påvirker mig meget psykisk,” siger han.

Med den nye veteranpolitik lover regeringen blandt andet, at de kommunale sagsbehandlere skal undervises om veteraners forhold. Martin, der netop kender konsekvenserne af en mangelfuld sagsbehandling, byder udspillet velkommen: 

”Kommunernes sagsbehandling skal være mere ensrettet, så man ikke oplever vidt forskellige sagsbehandling, når man flytter fra det ene sted til det andet. Samtidig skal sagsbehandlerne også tage højde for, at vi er mennesker og ikke robotter,” siger Martin.

Men han er ikke uden skepsis: ”Det har de sagt så ofte før,” siger han.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg siger til Kommunen: ”Det er yderst sjældent og kun i absolutte nødstilfælde, at vi laver lovgivning med tilbagevirkende kraft. Krigsveteraner skal ikke have starthjælp. Det er jeg helt enig i, men jeg mener ikke, at det her er så stort et samfundsproblem, at vi kan forsvare at lovgive med tilbagevirkende kraft. Men lovforslaget vil få virkning fra lovforslagets fremsættelse i Folketinget, og det vil komme alle veteraner til gode.”

Martin er et opdigtet navn. Martins virkelige identitet er redaktionen bekendt.

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet