I to ud af tre byråd har medlemmer skiftet parti

De sidste tre år har 137 byrådsmedlemmer meldt sig ud af deres parti for i stedet at blive løsgængere eller medlem af et nyt parti, viser undersøgelse fra Kommunen.

Partihoppere

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Partibogen er jævnligt blevet byttet ud i landets byråd siden sidste valg. I alt 137 byrådsmedlemmer fordelt på 66 kommuner kan ikke længere stå ved deres partinavn på stemmesedlen. Det svarer til knap seks procent af alle indvalgte i 2009, viser en undersøgelse af partiskift i alle landets kommuner lavet af Kommunen.

- Holder man det eksempelvis op mod Folketinget, så må man jo sige, at det er mange og meget langt fra det niveau, som vi ser her, siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Syddjurs Kommune placerer sig i spidsen med seks partihoppere, men bliver tæt fulgt op af Nordfyn og Slagelse med hver fem partiskift. Roger Buch mener, det er nemmere at skifte parti lokalt, fordi det partipolitiske og ­ideologiske ikke fylder nær så meget som på landsplan. Meget kommunalpolitik er konkret og handler om jordnære ting. Interne uenigheder og slagsmål drejer sig ofte om emner som, hvor mange bade de ældre ugent­ligt skal have, eller hvor mange skoler kommunen skal lukke.

Nogle partihoppere skeler desuden til, hvor de kan få mest indflydelse.

- Det kan være et spørgsmål om, hvor man bevarer de gode udvalgsposter eller et løfte om et udvalg efter et valg. Det kan være en vigtig handelsvare i kommunalpolitik, siger Roger Buch.

Lidt over en tredjedel har foreløbigt valgt en tilværelse som løsgængere, mens 21 er skiftet til Socialdemokraterne, 20 til Venstre, otte til Konservative, og 14 har meldt sig ind i en lokalliste.

Kommunen kører i de næste numre en serie om afhoppere i byrådene. Læs i næste avis, hvilke partier der særligt døjer med partiflugt.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet