Hold øje med ulovlige samarbejder

Flere udbud i kommunerne øger risikoen for aftalt spil blandt leverandørerne. En ny rapport fra OECD kommer nu med gode råd til, hvordan offentlige indkøbere garderer sig mod manipulerede tilbudsgivninger.

Økonomi

Af Sine Riis Lund | [email protected]

 

Med kommunernes ekspansion af udbud i disse år risikerer Danmark at se flere tilfælde af ulovligt koordinerede tilbud fra leverandører, også kaldet ’samordning af tilbudsgivning’. Det vurderer juridisk professor på Copenhagen Business School, Jens Fejø.

”Selvfølgelig er risikoen større, for når mere bliver udliciteret, i stedet for at kommunerne selv udfører opgaverne, så er der jo flere, der får et incitament til at gå sammen og koordinere et bud,” siger Jens Fejø, der er medlem af Konkurrenceankenævnet og Klagenævnet for Udbud. 

De ulovlige aftaler kan antage mange former. OECD er netop udkommet med en rapport, oversat til dansk, der peger på fire af de mest almindelige måder at snyde kommuner og andre offentlige indkøbere på. Det er proformatilbud, tilbageholdelse af tilbud, tilbudsrotation og markedsdeling.

Fang faresignalerne

Line Kornerup, der er kontorchef for den juridiske afdeling i Konkurrencestyrelsen, peger på at det generelt vil være godt for konkurrencen, hvis kommunerne konkurrenceudsætter flere af deres indkøb.

”Om det vil betyde, at flere virksomheder forsøger at koordinere deres tilbud, er svært at spå om, og overtrædelser som disse kan også være vanskelige at opdage og bevise. Jeg kan dog slå fast, at det vil være en grov overtrædelse af konkurrenceloven, og det er noget, som styrelsen holder et vågent øje med,” siger hun. 

Snydt for millioner

Kommunerne kan også selv gøre noget for at gardere sig mod fuskeriet. For eksempel peger rapporten fra OECD på, at det er et faresignal, hvis kun få virksomheder leverer en bestemt tjeneste, eller markedet er karakteriseret af meget ens produkter.

Sager med samordning af tilbudsgivning er sjældne i offentlighedens Danmark. Men det er ikke ensbetydende med, at det aldrig foregår.

”Ingen kender jo det ukendte. Vi kan ikke vide noget om omfanget ud fra antallet af sager, da aftalerne i sagens natur er hemmelige,” siger Jens Fejø. 

OECD tager truslen alvorligt. Og som kommune kan man tage sine forholdsregler ved at følge de nye tjeklister fra organisationen. :

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet