Af Maria Steno
 | Selvstændig kommunikationsrådgiver og tidligere kommunalpolitiker
Billede

Fem krav til et juletalehit

Der skal mod til. Og humor. Maria Steno giver her opskriften på en juletale, der både styrker sammenholdet og arbejdsglæden. En tale, der bliver husket.

synspunkt

Målet er at klinke skårene efter årets politiske kampe og samle holdet til endnu et arbejdsår før valget. Så når borgmesteren og/eller kommunaldirektøren skal levere årets juletale, gælder det dels om at skabe en god stemning, men endnu vigtigere om at sætte retning for det næste år i kommunalbestyrelsen. 

Derfor er der fem ufravigelige krav til en god juletale. 

De kommer her, og til sidst giver jeg mit bud på en top-ti for emner i årets juletaler.

1. Et godt mix af højdepunkter
Tænk på tv’s nytårskavalkader; hvad ville journalisterne have inkluderet og prioriteret, hvis kommunen fik sit eget nytårsshow? Ud over de store og væsentlige begivenheder ville de også tænke på en god balance mellem hårde og bløde begivenheder. Det skulle jo nødig blive trist og kedeligt.

Landsdækkende tv vil nok vise  statsministerens grineflip på Folketingets talerstol. Er der en lokal pendant til den begivenhed? 

2. Opmærksomhed til alle
Andet krav til den gode juletale er at skabe identifikation hos tilhørerne. Det vil sige, at lokale vinkler og begivenheder skal i fokus, men du skal også sørge for, at alle deltagere i julefrokosten føler sig inkluderet. 

Så selv om skoler måske har fyldt mest i debatten, skal talen også få ældreudvalgets medlemmer til at føle sig inkluderede. Ledere og personale skal heller ikke føle sig som statister i fortællingen. De skal med i talen med mere end en tak. 

  Bliver det ikke for meget, tænker du? Svaret er nej, risikoen er langt større for, at det bliver for lidt...

3. Plads til optimisme
For det tredje skal juletalen skabe lyst til at arbejde og arbejde sammen igen efter ferien. Både blandt politikere og embedsmænd. Så ikke noget med at drukne tilhørerne i næste års udfordringer; beskriv mulighedsrummet og tillad optimisme. 

Det var den lette del af juletalen. Har du styr på de første tre krav, falder juletalen ikke helt igennem, men du har heller ikke skrevet et juletalehit. Så skal talen nemlig leve op til to krav mere. 

4. Følelser udenpå tøjet
Et juletalehit appellerer til følelserne. Det forudsætter, at du er personlig, modig og tilføjer noget nyt til beskrivelsen af årets gang og forventningerne til det kommende år. 

Det deltagerne vil høre og huske dagen efter, er din personlige vinkel og anekdote fra året der gik. Tænk HKH Kronprinsesse Marys tale til HKH Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag og hendes beskrivelse af kronprinsen i stramt lycra.

Bliver det ikke for meget, tænker du? Svaret er nej, risikoen er langt større for, at det bliver for lidt. Glemt. Uinteressant. Du kan rolig tænke fifty-fifty på de hårde og bløde appelformer i din juletale. Et juletalehit skal skille sig ud fra det, der bliver sagt i byrådssalen og mødelokalerne. 

  Husk, at talens vigtigste formål er at sprede julestemning helt til påske. 

5. Og så må der grines
Derfor er humor det femte krav til et juletalehit. Hvis ikke tilhørerne griner, er det en fiasko. Din opgave er tænke humor fra start til slut i talen. Det betyder ikke, at du skal fortælle (sjofle) vittigheder. Talen skal afspejle din humor og samtidig ikke krænke nogen. 

Her kan Bertel Haarders årlige julesange til Folketingets julefrokost være forbillede. altså lige bortset fra sidste vers i 2019. Husk, at talens vigtigste formål er at sprede julestemning helt til påske. 

Årets juletale top-ti
Og så lovede jeg en top-ti med de aktuelle temaer, jeg spår, bliver nævnt flest gange i juletalerne i 2019. Tjek selv årets juletale og bemærk, hvor kedelig listen er. Hvis der skal komme et juletalehit ud af den, så kræver det både personlighed og humor.

1. Budgetforliget i kommunen
2. Minimumsnormeringer
3. Samarbejde på tværs med borgeren i centrum
4. Verdensmålene
5. Klimaet
6. Strukturændringer
7. Folketingsvalget
8. Det nære sundhedsvæsen 
9. Samskabelse
10. Ny kommuneplan

Glædelig jul og godt nytår.

Arbejdsmarked

Blog

Kommunikation

Kultur

Politikerliv

Tema: Strategi

Tilmeld dig nyhedsbrevet