Få styr på politikken før kommunikationen

LA og DF sejrer i slaget om den skarpeste kommunikation, mens SF og K taber på grund af internt rod og politisk forvirring, mener Agoras debattører.

Agora

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Fokusér på indhold frem for form. Sådan lyder essensen af Agora-debatten om politisk kommunikation. På netforummet er der enighed om, at politisk substans bør optage mere af politikernes opmærksomhed, men den professionelle kommunikations rolle deler vandene.

Journalist og partner i Quote Kommunikation, Simon Ankjærgaard, mener, at oprustning på kommunikationsfronten i mange partier har betydet strategiske diskussioner om, hvordan der kommunikeres i stedet for hvad.

”Det er en bekymrende udvikling, for kommunikationen bliver mudret, og vælgerne står af. Billedet af den utroværdige politiker, der vil sælge sin egen svigermor, forstærkes,” pointerer Simon Ankjærgaard.

Men kommunikationen er ikke nødvendigvis skurken, mener Mathias Holm Pedersen, konsulent i Holm Kommunikation.

”Pointen om at partiernes kommunikation i dag er blevet så professionel og styret, at den skader mere, end den gavner, er lige så idylliserende og tilbageskuende, som den er forkert,” indskyder han. Han tilføjer, at der findes adskillige eksempler på, at partier har fået succes, delvis takket være en knivskarp og gennemtænkt kommunikationsstrategi.

”Tænk blot på Liberal Alliance, der igen og igen gentog lige nøjagtig de få budskaber, som de vidste, ville appellere direkte til en bestemt vælgergruppe,” skriver Mathias Holm Pedersen.

Indhold efterlyses

De mudrede budskaber bunder dog mest af alt i forvirring om partiets politik. På trods af at politikerne prøver at lægge skylden på dårlige kommunikationsevner, mener cand.phil. Hanne Lærke Sommer:

”Politikerne er ikke for dårlige til at kommunikere med borgerne. Det er slet ikke der, problemet ligger.”

Hun mener, at regeringen i øjeblikket spiller 'kommunikationskortet'.

”Vi hører gang på gang Magnus Heunicke sige, at de lave meningsmålinger skyldes, at regeringen ikke har formået at forklare deres politik, så vi virkelig forstår det,” skriver hun.

Simon Ankjærgaard mener, at politikerne bruger for meget tid på at lefle for vælgerne i stedet for at give dem mulighed for at høre om helt konkrete politiske løsningsforslag.

”I min optik skyldes identitetskriserne hos eksempelvis De Konservative og SF i høj grad, at de skeler mere til, hvad vælgerne håber at høre, end til, hvad der er reel henholdsvis konservativ eller folkesocialistisk politik,” skriver han.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet