Nye Borgerliges skæbne er ikke beseglet - endnu i hvert fald
Nye Borgerliges skæbne er ikke beseglet - endnu i hvert fald
Partistifter Pernille Vermund kunne onsdag fortælle, at hun har anbefalet at opløse Nye Borgerlige, men måske er det for tidligt at skrive partiets nekrolog.
Før det kan ske, kræver det nemlig to ekstraordinære generalforsamlinger, hvor to tredjedele af de stemmeberettigede stemmer for at opløse partiet, oplyser partiet til DR. Og der er potentielt flere bejlere til at føre det videre.
Nis Otto Kristensen, lokalformand i København, vil gøre forsøget. Det samme vil byrådsmedlem Githa Nelander. Og også tidligere DF-profil Martin Henriksen overvejer det, fortæller de hver især til mediet.
- Vi kan videreføre partiet for at udfordre de etablerede partier. Vi har stadig vores gamle projekt, og så kan det godt være, vi skal justere lidt på nogle ting, men vi fortsætter derudaf, lyder det fra Nis Otto Kristensen.
Engell: Næppe den store betydning
Det er ifølge politisk kommentator Hans Engell ikke overraskende, at der gøres forsøg på at føre det videre. Han ser det dog ikke få nogen stor betydning.
- Noget tyder på, at kaos fortsætter, siger han til Ritzau og peger på, at der godt nok skal en række formelle ting på plads:
- Men det er svært at se Nye Borgerlige fortsætte med Pernille Vermund ude, og at hovedbestyrelsen har sagt ja til at nedlægge partiet, lyder det.
Tumultariske forløb
Nye Borgerlige har været en tur i vælten siden folketingsvalget for 14 måneder siden, hvor partiet fik seks mandater. Tre er væk efter flere tumultariske forløb - mest markant den ellers nyvalgte formand Lars Boje Mathiesen.
Han blev ekskluderet i marts sidste år, hvorefter stifter Pernille Vermund igen trådte til som formand. Hun mener nu, at partiet risikerer at "spænde ben" for resten af de borgerlige partier, skrev hun onsdag på Facebook.
- Det kan vi ikke forsvare. Hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark, er der brug for at samle gode kræfter, men i lidt færre borgerlige partier.
Hun har siden over for flere medier slået fast, at hun ikke er færdig i politik, og flere borgerlige partier holder da også en dør på klem for hende.
Også Kim Edberg Andersen ventes at fortsætte i politik, mens det tredje medlem i folketingsgruppen, medstifter Peter Seier Christensen, er langtidssygemeldt.
Men partiets fremtid er altså ikke afgjort, og forude ventes et længere forløb, som hovedbestyrelsen tager hul på planlægningen af 27. januar.
- Der kan godt komme dønninger af ballade efter det her forløb. Der er jo noget, der tyder på, at nogle vil forsøge at holde liv i projektet. Men det tror jeg, er dødsdømt, siger politisk kommentator Hans Engell.
Truet med tramp i ansigtet
Lokalformand Nis Otto Kristensen er da også godt klar over, at det lige nu ser ud til, at partiets eksistens er truet.
- Men det laver vi om i dag (torsdag, red.), siger han til DR.
Han har tidligere været i medierne med trusler mod partifæller. Både Ekstra Bladet og B.T. har beskrevet et lydklip, hvor han langer ud efter medlemmer og truer med eksklusion. Her truer han med at trampe vedkommende i ansigtet.
Nis Otto Kristensen har erkendt, at det er ham på optagelsen. Han har forklaret, at han gennem længere tid havde følte sig "forfulgt psykologisk" af det tidligere medlem.
Nedslag i Nye Borgerliges historie
- Det tidligere konservative byrådsmedlem i Helsingør Pernille Vermund fortæller 24. september 2015, at hun vil stifte et nyt parti, Nye Borgerlige, sammen med Peter Seier Christensen og Svend Pedersen.
- Partiet bliver opstillingsberettiget til Folketinget i oktober 2016 under bogstavet D.
- Ved folketingsvalget i 2019 klarer partiet spærregrænsen og får i kraft af sine 2,4 procent af stemmerne fire kandidater valgt ind på Christiansborg.
- Ved valget i november 2022 lykkes det at øge stemmetallet til 3,7 procent, hvilket udløser yderligere to mandater. Men kort efter melder Mette Thiesen sig ud af partiet, da hendes kæreste bliver politianmeldt for at have været voldelig ved den efterfølgende valgfest.
- 10. januar 2023 meddeler Pernille Vermund, at hun ønsker at stoppe som formand. På det efterfølgende, ekstraordinære årsmøde vælges Lars Mathiesen som ny formand. I mellemtiden er nyvalgte Mikkel Bjørn skiftet til Dansk Folkeparti, og partiet er igen nede på fire folketingsmedlemmer.
- I marts 2023 bliver Lars Boje Mathiesen afsat som formand og ekskluderet fra partiet efter uenighed om hans aflønning og øvrige vilkår.
- Pernille Vermund stiller igen op som formand og bliver genvalgt på årsmødet i oktober 2023.
- I januar 2024 meddeler hun, at hun med hovedbestyrelsens accept vil opløse partiet. Hun oplyser, at hun fortsætter i politik.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.