Minkfarm ved Hanstholm, hvor myndighederne sidst i oktober aflivede dyrene. Det var før den ulovlige besked om, at alle mink skulle aflives.
Minkfarm ved Hanstholm, hvor myndighederne sidst i oktober aflivede dyrene. Det var før den ulovlige besked om, at alle mink skulle aflives.
Casper Dalhoff, Ritzau Scanpix

Ulovlig ordre ramte halvdelen af minkbesætningerne

Der var kun lovhjemmel til at aflive mink på 526 ejendomme, da regeringen gav den ulovlige besked på et pressemøde for to uger siden. Resten af landets ejendomme med mink havde ikke konstateret corona-smitte og lå uden for sikkerhedszonerne fra de smittede besætninger.

hjemmelløse mink

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Da regeringen om aftenen onsdag 4. november på et pressemøde gav besked om, at alle mink i Danmark skulle aflives for at beskytte befolkningen mod coronasmitte, manglede der lovhjemmel til at aflive godt halvdelen af alle landets minkbesætninger.

Det viser tal, som Fødevarstyrelsen har udarbejdet for Kommunen.dk.

I forvejen var der givet besked om, at alle minkbesætninger med smitte skulle aflives, og det samme skulle alle minkbesætninger inden for en afstand på op til 7,8 kilometer fra en smittet besætning. Og i begge tilfælde havde regeringen sikret sig den nødvendige lovhjemmel.

Det nye på pressemødet var, at nu skulle alle minkbesætningen uden konstateret smitte og uden for 7,8 kilometer-zonerne også slås ned. Det var den beslutning, som regeringen ikke havde sikret sig lovhjemmel til, og som kostede Mogens Jensen jobbet som minister.

614 fik ulovlig besked

Tallene fra Fødevarestyrelsen viser, at der 5. november var registeret 1.140 minkbesætninger spredt ud over hele landet. Af dem var de 216 med corona-smitte, minkene på 69 af dem var allerede aflivet.

Yderligere 310 ejendomme med mink lå inden for 7,8 kilometer-zonerne fra de smittede besætninger. Af dem var 85 aflivet 5. november.

Resten af alle registrede ejendomme med mink lå på dagen for den ulovlige besked uden for zonerne og var uden smitte. Det var ifølge Fødevarestyrelsens tal 614 ejendomme. På otte af dem var der ifølge styrelsen mistanke om corona-smitte.

De 614 ejendomme fik altså en ulovlig besked på også at slå dyrene ned.

De følgende to uger, fra 5. til 17. november, blev 770 minkbesætninger aflivet. Ifølge styrelsens tal var 924 minkbesætninger aflivet tirsdag 17. november. I ugerne op til 5. november var 154 besætninger aflivet. Det var alene mink fra smittede besætninger eller mink fra ejendomme inden for sikkerhedszonerne.

Social & sundhed

Teknik & miljø

Økonomi

Tilmeld dig nyhedsbrevet