Supermarkeder sender plastikvatpinde på porten
Foto ©Indranil Mukherjee/arkiv/Ritzau Scanpix

Supermarkeder sender plastikvatpinde på porten

For at mindske plastikforurening vil Coop ikke længere sælge vatpinde af plast. Det samme gælder Føtex.

Af /ritzau/ | 

Coop, en af Danmarks to supermarkedsgiganter, stopper salget af vatpinde af plast. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en indsats for at begrænse plastikforurening. Forurening med plastik, der ofte ender i havet, har fået stor fokus de seneste år, da mængden af plastik i havene har nået alarmerende højder.

- Vi kommer til at have en langt mere kritisk brug af plastik i de varer, vi sælger. Og vi kommer til at træffe langt mere miljørigtige valg af materialer, når vi sætter produkter på markedet.

- Selv om plastik i nogle sammenhænge kan have mange miljømæssige fordele, som mange forbrugere ikke nødvendigvis er opmærksomme på, så er der også tilfælde som dette, hvor papir klart er den bedste løsning for miljøet, skriver Coops CSR-direktør, Signe Frese, i meddelelsen.

Coop ejer supermarkedskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma, Fakta og Brugsen. Coop er igen ejet af sine over en million medlemmer.

Også detailkæden Føtex stopper salget af plastikvatpinde. Det oplyser koncernen bag, Dansk Supermarked, der fra 1. juni skifter navn til Salling Group.

Farvel til vatpinde bringer glæde hos Danmarks Naturfredningsforening, fordi vatpindene kan ende i havet eller skabe problemer på rensningsanlæg, hvis de smides i toilettet.

Føtex understreger, at de nye vatpinde af papir ikke bliver dyrere for kunderne. Med tiden alle vil plastikvatpindene forsvinde fra alle koncernens kæder, når varelagrene er opbrugt, siger ansvarlighedsdirektør Jonas Schrøder:

- Tidshorisonten i Føtex er i august. I de andre kæder vil det ske om maksimalt 6-12 måneder, siger han.

Ifølge Kristian Syberg, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, er detailhandlens forskellige tiltag mod plastikaffald gode skridt på vejen mod at nedbringe mængderne. For eksempel at fjerne engangstallerkner og -bestik af plastik.

- Detailhandlen er på mange måder en flaskehals for vores forbrug af plastik. Der er et flow af plastik af lav kvalitet, som kun bliver brugt en eller maksimalt to gange, siger han.

- Men hvis man tager en type engangsemballage og blot udskifter den med en anden, så kan det godt være, at det er bedre på nogle miljøparametre.

- Men den grundlæggende udfordring er at komme helt væk fra engangsemballage og så vidt muligt udskifte det med ting, som kan holde meget længere, siger han,

/ritzau/

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet