Af Jan Toft
 | 
Udviklingschef, MMD, Sygehus Sønderjylland, Region Syd
Operationsrobot på Skejby Sygehus.
Hvis man ikke behersker digitale kompetencer i dag, så vil man have et umådeligt handicap i sit arbejdsliv fremover, skriver udviklingschef på Sygehus Sønderjylland, Jan Toft.
Operationsrobot på Skejby Sygehus. "Hvis man ikke behersker digitale kompetencer i dag, så vil man have et umådeligt handicap i sit arbejdsliv fremover," skriver udviklingschef på Sygehus Sønderjylland, Jan Toft.
Foto: Martin Dam Kristensen, Ritzau Scanpix

Sundhedspersonale skal opdateres på teknologi

Små robotter kører rundt på Sygehus Sønderjylland og tager selv elevatoren til næste etage. Men digital begejstring skal kombineres med snusfornuft og uddannelse og træning af personalet.

Der synes at være enighed om, at vores sundhedsvæsen både nu og fremover udfordres af den demografiske udvikling med en aldrende befolkning, som må leve med flere kroniske diagnoser. Dertil kommer borgernes forventninger om at kunne leve godt trods sygdom eller funktionsnedsættelse, forventningen om sammenhæng og indflydelse og kravet om mere og bedre for mindre.

Der synes også at være enighed om, at den telemedicinske udvikling og de digitale muligheder er blandt de vigtigste veje til at løse mange af sundhedsvæsnets problemer.

For eksempel anvender vi på Sygehus Sønderjylland allerede små, mobile, digitalt styrede robotter til transport af madservice og kemokure. Robotterne kører rundt på gangene mellem personale og patienter og tager selv elevatoren til næste etage.

Overblik via app
En anden digitalt styret robot anvendes til kirurgiske indgreb.
Afdelingerne benytter digitale informationsskærme til klinisk logistik, det vil sige styring af belægning og disponering af rum, patient- og personaleoversigt, koordinering af patientforløbet, kommunikation med diagnostiske afdelinger med videre.

Patienterne kan via en app holde styr på deres eget forløb og deres aftaler med sygehuset.
Kræftpatienter, der opholder sig i eget hjem, har mulighed for videokonsultation fremfor at skulle møde ind på sygehuset. Andre patienter har mulighed for via telemedicinske løsninger at rapportere om deres tilstand, for eksempel måle blodtryk eller andet ved hjælp af måleudstyr, der automatisk sender resultatet til sygehuset.

Videoløsninger anvendes også til konferencer mellem sygehus- og kommunalt personale.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

HR & uddannelse

Innovation

Social & sundhed

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57