Af Stener Glamann
 | 
Direktør og journalist
Birgit S. Hansen (S) fik 42,4 procent af de afgivne stemmer i Frederikshavn Kommune. Hun er dermed den politiker, der personligt har høstet flest af de afgivne stemmer i sin kommune.
Birgit S. Hansen (S) fik 42,4 procent af de afgivne stemmer i Frederikshavn Kommune. Hun er dermed den politiker, der personligt har høstet flest af de afgivne stemmer i sin kommune.
Foto: Socialdemokratiet, Ritzau Foto

Lær af vores Birgit

"Kære politikere. Vi kan lide de folk, der arbejder for sagen og for fælles, holdbare løsninger. De får mange stemmer."

Kære Løkke, Mette F, Thulesen-Dahl og andre partiledere. Nu kender I alle sammen navnet på vores borgmester her i Frederikshavn, Danmarks mest populære. Hun hedder Birgit S. Hansen.

Nu skal I høre, hvordan hun laver kommunens finanslov, budgettet.

Der ligger først et digert budget fra administrationen, som fremskriver aktiviteterne med det, som byrådet allerede har vedtaget og med de tal, det er muligt at vride ud af Indenrigsministeriet.


Alle til forhandling

Ved førstebehandlingen inviterer Birgit alle partier til budgetforhandling. De fremsender deres ønsker og forslag på forhånd, og dem regner forvaltningen ind, hvis det er muligt. Så mødes alle partier og drøfter tingene igennem. I år klarede de det så vidt jeg ved på 1 møde. Så kom de alle sammen ud med brede smil om munden og præsenterede det fælles budget.

Enhedslisten får ingen ønsker opfyldt, for partiet starter med at fremsætte krav, som ingen andre er enig i, og så forlader de mødet. Var de blevet, kunne de have fået et par mærkesager igennem.

0 afstemninger på fire år

De små partier fremsætter få krav og får dem helt eller delvist igennem. De ved godt, at de har mindre indflydelse end de større. Og for bordenden sidder Birgit, der bestemmer mest, for Socialdemokratiet er langt det største.

Frederikshavns kommunes budget danner grundlag for det daglige arbejde i udvalgene. Her foregår tingene efter nogenlunde samme recept. Socialudvalget har i de seneste fire år haft 0 afstemninger. Alle sager er afgjort i enighed. Det samme er vsåvidt vides tilfældet i arbejdsmarkedsudvalget, sundhedsudvalget og distriktsudvalget.


Plads til uenighed

Er de da ikke uenige om noget som helst? Jo, sikkert. Men de taler sig til rette om det. De går efter den bedste løsning for kommunen - nogle gange med hvert sit udgangspunkt. Det er bedre at præge en afgørelse lidt end at stemme imod og ikke få nogen indflydelse.

Den måde at arbejde på skaber resultater og tilfredse vælgere.


Snævert flertal

Kære Løkke, Mette F., Thulesen-Dahl & co. Vær søde at bruge den samme metode på Christiansborg. I vil sikkert sige, at flertallet af alle love vedtages af alle partier. Men alt for tit laver I smalle finanslove uden seriøse forsøg på at samle hele Folketinget. Og alt for tit laver I vigtige politiske forlig med et snævert flertal. Det er for mig et tegn på en kultur, hvor det mere gælder om at få ret end at opnå resultater.

Det er ikke populært i befolkningen. Vi kan lide de folk, der arbejder for sagen og for fælles, holdbare løsninger. De får mange stemmer.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57