Af Charlotte Aagaard
 | 
Centerchef, Helsingør Kommune
Mennesker, der har været ramt af psykisk sygdom, er ikke  mere sårbare end andre. Alle kan blive ramt og det kræver enorm styrke at komme videre. Måske ligefrem for at blive rollemodel og peer-støtte for en psykisk syg, peger Charlotte Aagaard på. Billedet er fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.
Mennesker, der har været ramt af psykisk sygdom, er ikke mere 'sårbare' end andre. Alle kan blive ramt og det kræver enorm styrke at komme videre. Måske ligefrem for at blive rollemodel og peer-støtte for en psykisk syg, peger Charlotte Aagaard på. Billedet er fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.
Foto: Miriam Dalsgaard, Ritzau Scanpix (arkiv)

Peer-støtte forvandler sårbare til rollemodeller

"Vi er med til at bygge en mur mellem den såkaldte normalitet, som omfatter alle os uden en diagnose (endnu) og mennesker, som på et tidspunkt i deres liv udvikler en psykisk lidelse," skriver kronikøren.

Er det offentlige velfærdsområde i færd med at fjerne sig fra det, der skaber mening og effekt i borgernes liv? Har vi bygget et monster af diagnosespecifikke metoder med tvivlsom effekt, dokumentationssystemer, der ikke dokumenterer det væsentlige, og et teknokratisk sprog, som skaber afmagt i stedet for håb? Hvordan styrker vi det almenmenneskelige og genkendelige, så vores velfærdsydelser får et menneskeligt ansigt?
Selv er jeg chef for det specialiserede socialområde for voksne i Helsingør Kommune og tænker med udgangspunkt i erfaringer fra socialpsykiatrien dette indlæg som bidrag til den igangværende debat om udviklingen af sociale velfærdsydelser i Danmark.

Ordforklaring: Peer-støtte

"En person, der selv har gennemlevet psykiatiske vanskelighederstøtte kan yde en unik form for støtte for mennesker i samme situation. Peer-støtte medarbejderen kan i særlig grad bidrag til recoveryprocessen ved at skabe håb, være rollemodel samt ved at dele erfaringsbaseret støtte og viden om hvilke mestringsstrategier, der er gode at bruge i hverdagen.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på
Glemt kodeord?

Social & sundhed


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57