Af Jakob Lundgaard
 | 
Direktør, Lundgaard Konsulenterne
Vi kommer til at få et hav af sager med sure pårørende, der kan konstatere, at farmor ikke har været i bad i en uge, fordi hun sammen med sin SOSU har prioriteret samtalen eller en gåtur, skriver Jakob Lundgaard.
"Vi kommer til at få et hav af sager med sure pårørende, der kan konstatere, at farmor ikke har været i bad i en uge, fordi hun sammen med sin SOSU har prioriteret samtalen eller en gåtur," skriver Jakob Lundgaard.
Foto: Stine Bidstrup, Ritzau Scanpix (arkiv)

Lad os turde tage Ledelseskommissionen på ordet

"Lad os genfinde den produktivitet, der kommer af frihed, arbejdsglæde, gode relationer og ansvar," skriver konsulent, der håber, systemet finder mod til at følge Ledelseskommissionens anbefalinger.

Ledelseskommissionen afleverede sin længe ventede redegørelse i juni måned. Det var rigtig interessant læsning. Der var mange – også for mange – anbefalinger, men samlet set er der en klar linje i budskaberne. Der lægges op til et paradigmeskifte i den måde, vi arbejder på med vores 700.000 medarbejdere og 46.000 ledere i den offentlige sektor.
Der er åbenlyse elementer af frisætning i rapporten. Medarbejdere og ledere skal ansvarliggøres. Have lov til at bruge deres faglighed. Det styringsmæssige åg skal af skuldrene eller i hvert fald gøres væsentligt lettere.

Der er løftede pegefingre til det politiske niveau. De folkevalgtes hovedopgave er at fastlægge mål og retning for den offentlige sektors virke til gavn for borgerne. Ikke mindst storkommunerne har frigjort et ikke-konstruktivt potentiale for at bruge for store ressourcer på ”policy” på bekostning af det, vi er her for; borgernes ve og vel. Dertil kommer, at vi generelt i produktivitetens ånd har fusioneret os til en offentlig sektor, der i den grad har øget kompleksiteten og dermed øget styringsbehovet radikalt. Og jo mere styring, des mindre frisætning….

Forfriskende og vanskeligt
Tillids- og sammenhængsreform, herunder det nye forslag til forsøg med friinstitutioner, og Socialdemokratiets nye vision for den offentlige sektor; mere selvstyre, større arbejdsglæde, bedre velfærd er med til at understøtte den nye retning. Det kunne opfattes som det endelige opgør med New Public Management. Måske endda management i bredere forstand.

Der er noget utroligt forfriskende over det nye styringsparadigme, der er ved at tage form. Der er også noget meget, meget vanskeligt i den videre bearbejdning.
Som det fremhæves i Ledelseskommissionens oplæg, er den offentlige sektor karakteriseret ved, at man ikke kan gå fallit. Rammerne for at måle, om vi gør det godt eller skidt, er helt enkelt anderledes. Dertil kommer den nærmest uendelige kompleksitet og de mange varenumre på hylderne.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Arbejdsmarked

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57