Politik fra rødderne

Birgitte Vedersø

Bestyrelsesformand, Danske Gymnasier
Anders Ladegaard

Bestyrelsesformand, Ungdommens Uddannelsesvejledning, UU Danmark
Dygtige håndværkere er i høj kurs, men hvis man presser unge til en uddannelse, de ikke har evner eller interesse for, risikerer man, at de giver op og slutter sig til den femtedel af unge, der hverken er i job eller uddannelse, skriver formanden for danske Gymnasier og formanden for UU Danmark.
Dygtige håndværkere er i høj kurs, men hvis man presser unge til en uddannelse, de ikke har evner eller interesse for, risikerer man, at de giver op og slutter sig til den femtedel af unge, der hverken er i job eller uddannelse, skriver formanden for danske Gymnasier og formanden for UU Danmark.
Foto: Sigrid Nygaard, Information, Ritzau Scanpix

Det koster at presse unge til 'rigtige' uddannelsesvalg

Motivationen kan være svær at opretholde, hvis der i udskolingen ikke er plads til at drømme, lytte til egne behov og udfolde sit potentiale, skriver kronikørerne.

Over hele landet er kommunalbestyrelserne i gang med at vedtage måltal for søgningen til erhvervsuddannelserne, og erhvervslivet følger op med en skov af debatindlæg og udtalelser om, at der er skrigende mangel på faglært arbejdskraft. Det er et mantra, de nu har gentaget igennem en årrække, uden at det har ændret nævneværdigt på søgemønstret hos eleverne i 9. og 10. klasse. Der er derfor god grund til, at kommunerne tænker sig godt om og er nuancerede i deres tilgang til de måltal, som de beslutter.

Voksne kan også blive faglærte
Måltallene i kommunerne og debatten om flere elever til erhvervsuddannelserne risikerer at dele de unges uddannelsesvalg ind i 'rigtige' og 'forkerte' valg, ligesom det risikerer at føre til, at vi taler om rigtig og forkert vejledning. Når vi drøfter måltal og uddannelsespolitiske målsætninger er det langt mere frugtbart at tale om gode uddannelsesvalg og om god vejledning.

Ligeledes er det frugtbart at brede blikket ud, når vi som samfund har behov for en større faglært uddannet arbejdsstyrke. Unge, der har gennemført en HF eller en treårig gymnasial uddannelse, unge, der aldrig har fået gennemført en ungdomsuddannelse og voksne, som arbejder i sektorer under afvikling, vil alle kunne være en del af løsningen på de udfordringer, vi står med.

Det handler med andre ord om meget mere end eleverne i udskolingen og et simpelt måltal. Vi skal træde varsomt og med omtanke.

  Blot for at opfylde en politisk målsætning risikerer vi i værste fald, at de bliver så trætte af uddannelsessystemet, at de tjekker helt ud og slutter sig til den femtedel af vores unge, der hverken er i job eller uddannelse.

Tvang og pres demotiverer
Hvis vi simplificerer den samtale til et måltal og helt ser bort fra behovene, potentialerne og drømmene hos dem, det i virkeligheden handler om, nemlig de unge, så risikerer vi at påføre dem unødige nederlag. Blot for at opfylde en politisk målsætning risikerer vi i værste fald, at de bliver så trætte af uddannelsessystemet, at de tjekker helt ud og slutter sig til den femtedel af vores unge, der hverken er i job eller uddannelse. Det vil reelt være den største katastrofe.

Og som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for nyligt påviste i en analyse, vil meget være vundet, både for den enkelte unge og samfundet, hvis vi kunne koncentrere os mere om at få den gruppe af unge, som hverken har greb i uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet, med. Økonomisk giver det større effekt end at afskaffe topskatten og det vil også øge ligheden i samfundet. Derfor giver det god mening at sætte ind her, fremfor at bruge ufrugtbare kræfter på at flytte elever rundt mellem de forskellige ungdomsuddannelser.

Den fineste og vigtigste opgave for uddannelsesvejledere må være at tage udgangspunkt i den enkelte unge, sådan at den unge får indsigt i egne styrker og potentialer, får bredt sin viden om de mange uddannelses- og jobmuligheder ud og derigennem bliver i stand til at træffe det første af en række gode uddannelsesvalg, som giver mening for den unge og som den unge er motiveret for at gennemføre.

Det giver et bedre resultat i forhold til gennemførelse og samfundsøkonomi. Og vi kan dårligt være andet bekendt over for de unge.
 
 


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57