Af Helle Løvgreen Mølvig
 | 
Kommunalordfører for Radikale

Venstres nulvækst gambler med velfærden

”Når man læser Venstres finanslovsudspil, så ved vi, hvem der skal betale regningen. Det bliver de fattige herhjemme. Det bliver nødlidende mennesker i en verden, der alt for mange steder står i brand. Og det bliver flygtninge fra Syrien og Irak.”

Lidt penge fra eller til. Især fra. Det kan vi sagtens arrangere. Lidt nulvækst og lidt omvendt Robin Hood. Tjek. Det skal nok blive en fest.

Nogenlunde sådan formoder jeg tankegangen er hos Venstre, når deres drømme om nulvækst får frit løb.

Men med så mange andre drømme ville jeg ønske, at Lars Løkke og hans følge snart vågnede op.

For når Venstre hævder, at det ikke gør nogen forskel, om man bruger 60 øre mere per 100 kroner på velfærden, så siger Venstre med andre ord, at 20 milliarder kroner ekstra til at øge velfærden med frem mod 2020 ingen rolle spiller.

Det kan enhver fornuftig borger i dette land se, er noget sludder. Man kan faktisk komme langt med 20 milliarder kroner. Her er et par eksempler fra den virkelige verden, der viser hvor meget:

I forbindelse med sidste års finanslov afsatte SR-regeringen én ekstra milliard til ældreområdet. Det var Venstre enige med os i. De så fornuften i, at ældre borgere kunne få en langt bedre ældrepleje rundtom i landet. Forskellen mellem os og Venstre er, at vi ikke ønsker at skære ned på for eksempel uddannelsesområdet eller ulandshjælpen for at hjælpe de ældre. Nej, SR-regeringen valgte gennem reformer og svær prioritering at skabe råderum til at finansiere dette tiltag. Og det er det, vi agter at fortsætte med at gøre.

Reformer og bedre velfærd går hånd i hånd. Det har SR-regeringen gjort klart fra dag ét. Vi har reformeret økonomien for at kunne afsætte de nødvendige midler til mere velfærd. Vi lever længere, vi bliver flere ældre, og vi bliver færre til at arbejde med tiden. Det øger presset på vores velfærd. Med et lidt teknisk begreb kalder vi det ”den demografiske udvikling”. Hvis Danmark fortsat skal have det samme velfærdsniveau, som vi har i dag, bliver vi nødt til at afsætte flere penge til velfærden. Det gør Radikale Venstre. Det gør Venstre derimod ikke.

Resultaterne af reformarbejdet er også begyndt at tikke ind. Regeringen øger det offentlige forbrug i 2015 med cirka 4 milliarder kroner. Det er nye penge, som skal gå til bedre sundhed, flere uddannelsespladser, bedre ældrepleje og andre sociale forbedringer. Det gør regeringen vel at mærke uden at skære ned andre steder. Det er dér, de små 60 øre gør en forskel.

Og ja, Venstre vil hævde, at de kan gøre det samme uden de 60 øre. Det kan de også, men så må andre betale regningen. Når man læser Venstres finanslovudspil, så ved vi, hvem der skal betale regningen. Det bliver de fattige herhjemme. Det bliver nødlidende mennesker i en verden, der alt for mange steder står i brand. Og det bliver flygtninge fra Syrien og Irak.

I Radikale Venstre tror vi på mennesker, vi tror på medmenneskelighed, og vi vil ikke tage fra dem, der i forvejen har allermindst. Såvel herhjemme som ude i verden. Det kan Venstres hule nulvækstdrømme ikke ændre på.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57