Af Rune Lund
 | 
MF, Enhedslisten

Velfærdsoprøret skal fortsætte

“Regeringen bestiller i øjeblikket ikke andet end at prøve at samle så mange penge sammen som muligt til den gaveregn, som regeringen gerne vil give til de rigeste til efteråret, når regeringen blandt andet skal forhandle sænkninger af topskatten med Liberal Alliance.”

I skrivende stund (9. juni) er forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regeringen i fuld gang. Regeringen vil have kommunerne til at aflevere milliarder af kroner til regeringen, som regeringen så kan bruge til skattelettelser til de rigeste til efteråret.

Det er ganske enkelt absurd, at finansminister Claus Hjort Frederiksen bliver ved med at påstå, at der ikke er råd til velfærd. Regeringen bestiller i øjeblikket ikke andet end at prøve at samle så mange penge sammen som muligt til den gaveregn, som regeringen gerne vil give til de rigeste til efteråret, når regeringen blandt andet skal forhandle sænkninger af topskatten med Liberal Alliance. Det bliver heller ikke mindre absurd set i lyset af, at Claus Hjort Frederiksen i finansloven for 2016 blandt andet har ødslet penge væk på, at købere af luksusbiler og ejere af store huse har fået massive skatterabatter.

 “Regeringen bestiller i øjeblikket ikke andet end at prøve at samle så mange penge sammen som muligt til den gaveregn, som regeringen gerne vil give til de rigeste til efteråret, når regeringen blandt andet skal forhandle sænkninger af topskatten med Liberal Alliance.”

Det er meget tydeligt, at der er råd til velfærd. Hvis vi droppede indkøbet af 27 bombefly, der vil koste omkring 1 milliard kroner stykket og sandsynligvis vil koste mellem 80 og 100 milliarder kroner i drift og vedligehold de næste 20 til 30 år. Hvis vi gik hårdere til de danske velhavere, der ifølge Nationalbanken gemmer mellem 100 og 150 milliarder kroner i skattelylande, så ville vi kunne få ekstra 3 til 5 milliarder kroner i statskassen om året. Hvis vi lod være med at forære Goldman Sachs 10 milliarder kroner ved at sælge aktier for billigt i DONG. Hvis vi sendte regningen for de bankpakker, der reddede bankerne, til bankerne – og ikke til fællesskabet – så ville der også her være adskillige milliarder til velfærd.

Beregninger fra Reuters har vist, at regningen efter redningspakkerne til bankerne er langt større end hidtil antaget.  Da staten skulle skaffe penge til redningspakkerne, udstedte den nemlig 30-årige statsobligationer til en rente på 4,5 procent. Renteudgifterne vil i lånets løbetid udløse 163 milliarder kroner i rentebetalinger svarende til, at hver husstand i Danmark årlig skal betale 3.000 kroner. Og så er der de selskabsskatte- og topskattesænkninger, som den tidligere S-ledede regering lavede i 2012 og som alene i 2016 koster henholdsvis 3 og 2 milliarder kroner.

Og jeg kunne blive ved. Der er penge nok. Det handler bare om at lave de rigtige politiske prioriteringer. Og den prioritering er – eller rettere sagt, burde være – velfærd.

For at få nye prioriteringer kræver det et nyt politisk flertal – og en ny politik. Men det vil også kræve, at vi får yderligere styrket det kommunale oprør, der foregår i hele landet, hvor almindelige mennesker, fagbevægelsen, brugerorganisationer, politikere, herunder også mange venstreborgmestre, og mange andre siger nej til milliardnedskæringer i velfærden – og i stedet kræver et løft i velfærden.

Det er ikke nok bare at afværge nedskæringer, serviceforringelser og minusvækst. Vi skal have mere velfærd. Den 12. maj så vi, hvordan 20.000 mennesker i 74 kommuner demonstrerede for mere og bedre velfærd. Det var historisk, at vi på en og samme dag kunne mobilisere så bredt. Og det viser, at der er noget i gære. Det giver optimisme i forhold til det fortsatte arbejde for at styrke velfærden.

 

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57