Af Suzanne Moll
 | 
Snapshot fra vækstens vildveje: Hver morgen spilder pendlere planmæssigt tiden i endeløse køer mod de store byer. En frustreret bandende person pr bil.
Snapshot fra vækstens vildveje: Hver morgen spilder pendlere planmæssigt tiden i endeløse køer mod de store byer. En frustreret bandende person pr bil.
Foto: Johan Nilsson, Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Væksten holder i vejen for sig selv

'Hvis der ikke snart gøres noget temmelig alvorligt, ender vi med tilstande, som vi ser i storbyer, vi helst ikke vil sammenlignes med,' skriver Suzanne Moll.

Næst efter at se maling tørre, må det kedeligste være at sidde i en bilkø. Og her i sommerperioden frygter mange børnefamilier de tyske motorveje og deres endeløse Stau. For det er en prøvelse at sidde fast i bagende sol mellem Bremen og Düsseldorf mens ungerne råber ‘Hvornår er vi der?’ fra bagsædet. Dette er dog for ingenting at regne imod den daglige bilkø, mange af os oplever i myldretiden. Hvordan menneskeracen har bragt sig i den situation er ubegribeligt, men her er vi altså. Hver evig eneste hverdag sidder vi, for størstedelens vedkommende een person i hver bil, morgen og aften på indfaldsvejene til de store byer. Et endeløst spild af tid. Noget må der gøres for at ændre på det.

Det er vækstens skyld
Et par hurtige fakta kan måske skitsere problemets omfang: På otte år er antallet af biler på danske motorveje vokset med næsten en tredjedel (31 procent). Ved årets begyndelse var der registreret 3,2 millioner personbiler, og der blev i 2017 kørt 13 procent mere på vejene end i 2010. Ifølge Vejdirektoratet begyndte det at gå galt i 2010, da vi var på vej ud af finanskrisen. Rækkefølgen var så nogenlunde: Gang i hjulene - flere i arbejde - længere til arbejde - billigere brændstof - flere biler og voila: Kaos i myldretiden. Bilsalget buldrer derudaf, og vi har altså en bil for hver anden indbygger i landet; ung som gammel. I min familie er vi også skyldige: To biler til tre personer, og mange dårlige undskyldninger for, hvorfor det er sådan.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Arbejdsmarked

Innovation

Teknik & miljø

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57