Politik fra rødderne

Af Nanna Bonde
 | 
Formand, SFU

Tving bankerne til grønne investeringer 

”Krydser vi først grænsekontrollen til Sverige, finder vi nemlig den svenske bank SEB, som nu tilbyder, at svenske kommuner og virksomheder kan investere i fossilfrie investerings­foreninger. ”

Der er efterhånden få tilbage. Få personer, som ikke anerkender, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Få Bjørn Lomborg-typer, som trofast holder fast i, at klimaforandringerne er naturlige. Der er få tilbage og heldigvis for det. Klimaaftalen i Paris viste det samme. Aftalen var om ikke andet en anerkendelse af, at vi selv er skyld i klimaforandringerne og derfor også har ansvaret for at gøre noget ved dem.

Nu er det bare handling, der skal sættes bag ordene. Det lyder jo nemt, men desværre er det politiske flertal ikke enige heri. De går en helt anden vej. Regeringen belaster klimaet og øger CO2-udledningen. Til gengæld melder flere og flere kommuner sig ind i kampen for et grønt klima og et bæredygtigt miljø. Både Samsø og Thisted er gode eksempler på kommuner, som går foran og er godt på vej til at blive helt CO2-neutrale.

 ”Krydser vi først grænsekontrollen til Sverige, finder vi nemlig den svenske bank SEB, som nu tilbyder, at svenske kommuner og virksomheder kan investere i fossilfrie investerings­foreninger. ”

Dog stopper det for mange kommuner netop der. De er grønne, men kun på overfladen. Stikker vi dybere og kigger på kommunernes investeringer, så ser det pludseligt langt mere sort ud. Alene i Københavns Kommune anslår økonomiforvaltningen, at kommunen ejer aktier for 33 millioner, som er fordelt på 79 sorte energiselskaber. Energiselskaber, som producerer kul, olie og gas. Energiselskaber, som smadrer kommunernes grønne image.

Københavns Kommune, som både har klimaplaner, affalds- og ressourceplaner og grønne ambitioner, mangler den grønne satsning på indersiden. Helt inde i skatkammeret, hvor kommunen forvalter vores fælles investeringer. Selvom kommunen endda undersøger grønne investeringsalternativer og måske kunne finde på at flytte vores penge, så kan det faktisk være sværere end som så. I Danmark findes der nemlig endnu ikke investeringsforeninger, som helt holder sig fra klimaskadende virksomheder.

I en artikel i Kommunen kan man læse, at de danske banker har investeringsforeninger, som udelukker våbenindustrien. Som udelukker virksomheder, som overtræder FN’s konventioner. Dog findes der ikke nogen, som helt udelukker virksomheder, der producerer kul, olie og gas.

Bankerne har muligheden. Muligheden for at nægte investeringer i fossile brændsler. Derfor er det op til investorerne at presse på. Det er op til kommunerne at lægge pres på bankerne. Flytte vores investeringer. Faktisk skal vi ikke kigge langt for at konstatere, at det er muligt. For kryd-ser vi først grænsekontrollen til Sverige, finder vi nemlig den svenske bank SEB, som nu tilbyder, at svenske kommu-ner og virksomheder kan investere i fossilfrie investeringsforeninger. De danske banker halter blot pinligt efter.

Bankernes egoistiske profitjagt spærrer altså vejen for danske kommuners grønne investeringer, og det er på tide, at kommunerne lægger pres på.

Engang havde Danmark den grønne førertrøje på. I dag har vi indtaget en forsvarsposition. Imens de danske kommuner støtter klimaskadende virksomheder, er divestment-bevægelsen blevet stor flere steder ude i verden. Det er på tide, at Danmark følger trop, inden vi helt bliver spillet af banen.

Vores fælles investeringer skal ikke bruges på at afbrænde fossile brændsler, som forurener luften, skader helbredet og igen ødelægger naturen. Den globale opvarmning skal bekæmpes – kommunerne må tvinge bankerne til at investere grønt.

Klima

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Nanna, jeg synes at der er meget langt fra det du skriver nu, om Bjørn Lomborg, til det du skriver så uforbeholdent i dit indlæg. Grundlæggende har Bjørn Lomborg utallige gange fastslået at også han mener at klimaforandringerne er menneskeskabte - og så er det altså simpelthen ikke fair af dig at skrive som du gør. Det diskvalificerer dit indlæg fra debat. Og så citerer jeg fra dit indlæg: Bankernes egoistiske profitjagt spærrer altså vejen for danske kommuners grønne investeringer, og det er på tide, at kommunerne lægger pres på. HVAD er det dog for noget vrøvl at skrive? Det kræver altså en forklaring fra din side, for at blive taget alvorligt - blot som påstand. Man kan jo ikke argumentere med dig om noget, der er totalt uforklaret. Så hvis du vil tages seriøst i debatten, så må du altså hæve din argumentation over det helt utilgiveligt forfladigende niveau, du her har lagt for dagen.

Egil Rindorf, 21. jan 2016


Hej Egil Bjørn Lomborg har flere gange slået fast, at han mener, at forskere rundt om i verden stærkt overdriver eller direkte taler usandt, når det kommer til klimaforandringerne. Det synes jeg er en ret stor afstandstagen til de menneskeskabte klimaforhandlinger. Jeg mener ikke, at vi blot skal forberede os på fremtidens klimakatastrofer, men komme dem i forkøbet. I forhold til bankerne, så har du jo ret, og det er lige netop derfor, at jeg mener, at kommunerne skal tvinge bankerne til at investere grønt. Og så er det hverken kære floskler eller letkøbte meninger, jeg mener det skam bund alvorligt. Jeg synes, at kommunerne skal trække deres investeringer, hvis ikke bankerne opretter investeringsfonde, som er grønne hele vejen igennem.

Nanna Bonde, 21. jan 2016


Nanna Bonde har vist ikke læst på, hvad det er Bjørn Lomborg giver udtryk for. Kort fortalt er Børn Lomborgs synspunkt at klimaforandringerne ER menneskeskabte. Men også at det er håbløst at bekæmpe klimaforandringerne med de midler, som politikerne har lagt for dagen indtil nu. I stedet skal vi indrette os på forandringerne. I øvrigt investerer bankerne intet andet end, hvad deres kunder beder dem om. Så det er ikke bankerne der skal ændre adfærd; det er kunderne. Det er meget kært med floskler og letkøbte meninger. Men hvis man vil ændre noget, så må man altså sætte sig ordentligt ind i synspunkterne hos de, man tror er ens modstandere. Og man må forstå de naturlove, der driver vort velfærdssamfund; ellers spiller man sig selv af banen i de væsentlige debatter.

Egil Rindorf, 20. jan 2016


Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57