Af Jacob Klivager Vestergaard
 | 
Landsformand, SF Ungdom

Tandlæge-regningen er den værste tandpine

”Vi sætter mennesker ud i en ond spiral, med voksende tandpine og voksende regninger, der for mange ikke er til at betale. Lad os fjerne tandlægeskrækken allerede fra start, så vi kan mindske uligheden i sundhedssystemet.”

Vi er mange der kender det. Det har gjort ondt i tanden i et stykke tid. Jeg ved godt jeg burde tage af sted og få bestilt den tid. Men jeg tøver, fordi den største tandpine ved tandlægebesøget er regningen. Billedet er rimelig tydeligt, når vi kigger på hvem, der undgår tandlægestolen, og det er særligt de unge og de mennesker, der tjener mindst. Derfor bør vi hæve aldersgrænsen for den kommunale tandbehandling til mindst 25 år. Vores sundhed skal gælde hele kroppen.

Den store regning for tandlægebesøg starter, når man fylder 18 år. Der stopper vi med at kunne gå til gratis tjek og hvis vi får en større tandsygdom, så skal dankortet svinges på trods af at vi har et sundhedssystem, der i de fleste andre tilfælde ville kunne dække vores skader og sygdomme. Den store regning gør, at alt for mange desværre stopper helt med at gå til tandlægen, når de er fyldt 18. Det er og bliver et problem på længere sigt, hvor prisen på behandlingen stiger og sundheden i munden forværres.

 ”Vi sætter mennesker ud i en ond spiral, med voksende tandpine og voksende regninger, der for mange ikke er til at betale. Lad os fjerne tandlægeskrækken allerede fra start, så vi kan mindske uligheden i sundhedssystemet.”

Det er særligt unge, der sjældent går til tandlæge. Vi kan se på tallene, at kun halvdelen af de personer, der er 21 i dag har været til tandlægen, efter de er fyldt 18. Den hyppigste årsag er, at folk ikke har råd. Og jeg kender det også alt for godt. Min tandlægeskræk for regningen gjorde også, at jeg blev væk indtil jeg blev 25. Jeg fik dog til sidst taget mig sammen og kom afsted. Hvis vi skal have en god forebyggende indsats for sundhed i munden, bliver vi nødt til at give unge mulighed for at komme til tandlægen.

Det er dog ikke kun blandt unge at problemet er stort. Der er desværre alt for mange mennesker, der i mange år undgår at blive behandlet mod tandsmerter. Det skyldes, at det næsten er lige så smertefuldt at skulle gældsætte sig for at betale sin tandlægeregning, som at skulle gå med smerterne i munden. Det skaber enorm ulighed. 1/4 af de fattigste 10 procent har ikke været ved tandlægen de seneste 3 år. For de 10 procent rigeste er det under 1/12. Indkomst har derfor en stor indflydelse på ens sundhed i munden. Når man spørger de personer, der ikke går til tandlægen, er indkomst det parameter som er mest afgørende. Tandlægebesøg er derfor ikke et spørgsmål om valg, men om mulighed.

Og når unge ikke får behandling for tandsmerter får det konsekvenser senere hen. Hvad der kan starte som et lille hul i den ene tand, kan hurtigt udvikle sig, hvis ikke man får det behandlet ordentligt, og med det bliver regningen endnu større. Vi sætter mennesker ud i en ond spiral, med voksende tandpine og voksende regninger, der for mange ikke er til at betale. Lad os fjerne tandlægeskrækken allerede fra start, så vi kan mindske uligheden i sundhedssystemet.

Vi bliver nødt til at gøre op med uligheden i vores sundhedssystem og få unge til at komme til tandlægen. Der er et hul i velfærdsstaten.  Normalt kan vi hive sygesikringskortet frem, hvis vi har brækket armen, men ved en knækket tand, så skal dankortet svinges. Jeg håber derfor, at kommunalpolitikerne vil lytte og øge aldersgrænsen for vores tandlægebehandling, så behandlingen ikke stopper når vi bliver 18.

 

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57