Politik fra rødderne

Af Finn Sørensen
 | 
Kommunal- og socialordfører, Enhedslisten

Tænd et lys i mørket, Mette!

”Men helt ærligt! Hvornår er nok, nok? Er det ikke snart på tide med massiv civil ulydighed fra kommunernes side, hvor man åbent nægter at medvirke til den slags?”

Den 1. oktober er en sort dag for de mange tusinde, der bliver ramt af kontanthjælpsloft og 225-timers-regel.

Boligselskabernes Landsforening har advaret om, at cirka 14.000 familier står i fare for at blive tvunget ud af deres bolig, og KL siger, der ikke er billige boliger til de mange, der ryger ud.

AE-rådet, Børnerådet og Red Barnet advarer om, at de nye regler vil føre til en eksplosion i børnefattigdom.

Rådet for Socialt Udsatte advarer om mange flere hjemløse. Socialrådgiverne og Dansk Handicap Forbund advarer om, at tusindvis af langtidssyge og mennesker med handicap vil blive ramt.

Men det preller altsammen af på regeringen og dens støttepartier, herunder Dansk Folkeparti, der ellers bryster sig af at tage vare på de svage i samfundet. Det skal kunne betale sig at arbejde, messer de monotont. Ministeren mener, at folk bare kan gå ned på jobcentret – så er problemet hurtigt løst, for der er masser af ledige deltidsjob.

 ”Men helt ærligt! Hvornår er nok, nok? Er det ikke snart på tide med massiv civil ulydighed fra kommunernes side, hvor man åbent nægter at medvirke til den slags?”

Mens mennesker får revet deres tilværelse i stykker, venter vi stadig på dokumentation for, at denne massive fattiggørelse fører til, at der kommer flere i arbejde. Vi kommer til at vente forgæves, for det tror regeringen ikke selv på. Integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225-timers-regel rammer mere end 50.000, men regeringen forventer selv 1100 flere i arbejde. Hvilken jobfest!

Det handler heller ikke om flere i arbejde; det handler om at ”skaffe råderum” til skattelettelser til dem, der har mest. Det handler også om at udhule trygheden for lønmodtagerne i forventning om, at det vil trykke lønnen. Hvis alle er bange for at miste jobbet, så har solidariteten trange vilkår og arbejdsgiverne kronede dage.

Den 1. oktober er også en sort dag for landets kommuner. Endnu en gang skal de gøre det beskidte arbejde for en regering og et folketingsflertal, der prioriterer det at forgylde de 10 procent rigeste fremfor tryghed for lønmodtagerne ved arbejdsløshed og sygdom og en ordentlig social- og sundhedspolitisk indsats for de 10 procent fattigste.

Tak til de kommuner – jeg vil gerne nævne København og Aalborg, men der er uden tvivl flere – der forsøger at mildne luften for de klippede får. Det sætter loven snævre grænser for, men selv den værste lovgivning kan administreres mere eller mindre humant. Det håber jeg, alle kommuner skriver sig bag øret.

Også tak til KL for en meget klar advarsel til Folketinget om ikke at vedtage dette skændige angreb på forsvarsløse mennesker og på vores velfærdsstat.

Men helt ærligt! Hvornår er nok nok? Er det ikke snart på tide med massiv civil ulydighed fra kommunernes side, hvor man åbent nægter at medvirke til den slags? En grænseoverskridende tanke, men prøv alligevel at tænke den!

Der er et brændende behov for at tænde et lys i mørket for de mange, der har mistet håbet og tilliden til, at samfundet vil dem noget godt.

Derfor må jeg sige til Mette Frederiksen: Drop nu de dårlige undskyldninger! Hvis man tør love de rigeste boligejere, at de får lov at beholde deres skattestop, hvorfor tør man så ikke love de mest udsatte en smule tryghed for, at de kan betale huslejen? Alle partier i dit kommende parlamentariske grundlag er klar med et løfte om at rulle fattigdomsydelserne tilbage. Vi mangler sådan set kun dig.

Arbejdsmarked

Social & sundhed

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57