Politik fra rødderne

Af Chris Preuss
 | 
Landsformand, VU

Stop offentligt tyveri af private arbejdspladser

"Såfremt det offentlige ikke lever op til deres eget bud på enten pris eller kvalitet, så skal udbuddet gå om, således at en privat aktør kan komme til. Kun på den måde sikrer vi, at det offentlige ikke ”stjæler” opgaver fra private leverandører til underpris."

I Danmark har vi en kæmpe offentlig sektor, som tit udbreder sit arbejdsfelt til opgaver, som både kan og burde løses af private. Over den seneste tid har Børsen sat fokus på, at kommuner og stat gentagne gange overtager private virksomheders arbejde eller metoder og dermed undergraver deres marked. Det er på tide at sætte en stopper for det offentlige tyveri af private arbejdspladser. Staten og kommunerne skal fokusere på deres kerneopgaver fremfor at drive virksomhed i konkurrence med private aktører. Det bliver endda helt grotesk, når private virksomheder skal hive statslige institutioner i retten, fordi de kopierer deres produkter uden tilladelse for at sælge dem til de samme kunder.

 "Såfremt det offentlige ikke lever op til deres eget bud på enten pris eller kvalitet, så skal udbuddet gå om, således at en privat aktør kan komme til. Kun på den måde sikrer vi, at det offentlige ikke ”stjæler” opgaver fra private leverandører til underpris."

 Både Dansk Erhverv og Dansk Industri har spillet ud med en række forslag til, hvordan man kan sætte en klar grænse mellem, hvad det offentlige og de private skal løse. Det er gode ambitiøse forslag såsom, at kommunerne skal søge tilladelse til at drive indtægtsvirksomhed, klarere adgang til at klage samt hårdere krav til kommunernes kontrolbud. Og selvom disse forslag vil kunne løse en stor del af udfordringen, er det også nødvendigt at løfte debatten højere op. For skal en kommune overhovedet løse en opgave, som en privat virksomhed lige så godt kunne løse gennem udlicitering? Og hvad er overhovedet en kommunal kerneopgave?

Når jeg læser historier om virksomheder, som føler, at kommunerne enten kopierer deres ydelser direkte eller langsomt udvider deres egne arbejdsopgaver udover, hvad der kan forventes af en kommune, bekræfter det blot, at Danmark for alvor har verdens største offentlige sektor. Et konkret eksempel er virksomheden Adecco. Adecco leverer HR-løsninger til virksomheder som vikarer, projektansættelser og match mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Sidstnævnte har Næstved Kommune kastet sin kærlighed på og tilbyder nu samme løsning som Adecco –bare gratis. Når vi har en dygtig privat leverandør, er det skævt, at en kommune vælger at tilbyde samme løsning og endda gratis. Hvis kommunen mener, at det er en grundig og effektiv leverandør, må de betale den private virksomhed for det.

Og når Styrelsen for IT og Læring vil lave en ny portal for 35 millioner til landets gymnasier, kan man undre sig over, at man ikke bare køber den ydelse hos Lectio, som over 80 % af gymnasierne allerede bruger.

Principielt må det være således, at hvis der findes et velfungerende og sundt privat marked og en kommune ønsker at udvide sit virke, skal det offentlige købe ydelser dér fremfor selv at løse opgaverne. Og hver gang det offentlige sætter en opgave i udbud og selv giver et kontrolbud, der vinder, så skal det indgå en kontrakt med sig selv. Såfremt det offentlige ikke lever op til deres eget bud på enten pris eller kvalitet, så skal udbuddet gå om, således at en privat aktør kan komme til. Kun på den måde sikrer vi, at det offentlige ikke ”stjæler” opgaver fra private leverandører til underpris.

Netop på grund af det offentliges absurde opførsel i disse sager er jeg glad for, at Sophie Løhde har varslet et eftersyn af lovgivningen, så vi kan sætte en stopper for det offentlige opgavetyveri. Det er kun rimeligt.

 

 

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57