Af Rasmus Jønsson
 | 

Skole og integration bliver hot

Det er altid svært at spå om, hvilke effekter en regeringsrokade vil få, og det gælder også for Løkkes rokade, som kom i kølvandet på Birthe Rønns fyring og Tina Nedergaards kapitulation. Højst sandsynligt vil den vælgermæssigt ikke skabe de store forandringer - det gør regeringsrokader sjældent. Derimod kan rokaden meget vel have andre effekter og en del af disse kan have betydning for kommunerne.

Set fra oven omfatter rokaden særligt forandringer på skole- og integrationsområdet, og det er emner, som både tidligere og også i den kommende valgkamp vil få en del opmærksomhed. Men med de to nye ministrere tyder meget på, at der vil blive skruet yderligere op for skole- og integrationsdebatten. Tina Nedergaard har i sit første år som undervisningsminister slet ikke formået at få skolen gjort til et centralt tema i den politiske debat, men med Troels Lund kommer der sandsynligvis langt mere fut i debatten. I forhold til Nedergaard er han en noget mere rutineret politiker, han har et langt større krigergen og han har en langt stærkere position internt i regeringen.

Det samme ræsonnement gør sig gældende, når man sammenligner Rønn og Pind. Allerede fra de første timer har Søren Pind da også skabt hed debat om integrationen, og det vil han uden tvivl fortsætte med til den dag, krydset skal sættes. Indholdsmæssigt kan kommunerne godt berede sig på, at signalerne fra Borgen vil være, at der skal strammes yderligere op på begge områder. Pind blev i kommunalvalget 2005 kendt for ”3 strikes and you are out”- linjen, og hans første signaler peger i retning af, at den hårde kurs skal forsætte. Pind vil med sikkerhed kaste sig over integrationsprojekter og holdninger, der ikke flugter med hans linje. Samme opskrift brugte han også, da han startede op som udviklingsminister.

Hvad Troels Lund finder på er knap så forudsigeligt. Han har stort set ingen erfaring på skoleområdet, men har et enormt behov for at vise handlekraft. Fantasien vil dog i første omgang nok ikke række længere end til at kræve, at der skal strammes om på alle områder – både økonomi, undervisning og test. Derudover vil han højst sandsynligt forsøge at fralægge sig noget af ansvaret for, at vi kun får middelmådige resultater ud af at have en af verdens dyreste skoler. Og her kan kommunerne nok regne med, at han vil give dem en god del af ansvaret.

Kommunerne kan altså se frem til, at Løkkes rokade vil flytte skole- og integration endnu højere op på den politiske dagsorden og at der vil blive lagt op til endnu strammere kurs på begge områder. Derfor kan de – hvis lysten er der – bruge den øgede opmærksomhed på at få markedsført sig selv og deres kommuner i massemedierne. For der vil i den kommende tid være mange muligheder for at blande sig i debatten med de to ministre, da de vil svare stort set alle, der byder op til debat. De har begge et enormt behov for at blive eksponeret, og at de begge er kronprinser i Venstre betyder, at de vil de tage mange sværdslag og løbe mange ekstra mil for at klare sig godt i deres nye roller de sidste måneder inden valget.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57