Af Jens Husted
 | 
Formand for Venstres Ungdom

Skal det koste penge at gå til lægen?

“Hvis jeg vælter på cyklen og brækker næsen, så betaler fællesskabet. Vælter jeg på cyklen og slår mine tænder, så skal jeg betale helt selv – uden hjælp. Skal jeg have høreapparat, så giver danskerne et tilskud via skatten. Skal jeg bruge briller? Jamen så må jeg klare mig selv. ”

Debatten raser om brugerbetaling i sundhedssektoren. Selvom vi allerede betaler betydelige summer for for eksempel at gå til tandlæge eller kiropraktor eller få briller, så lader det til, at venstrefløjen går totalt i koma ved tanken om at indrette systemet en smule anderledes. For helt ærligt – den nuværende konstruktion giver ingen mening.

Hvis jeg vælter på cyklen og brækker næsen, så betaler fællesskabet. Vælter jeg på cyklen og slår mine tænder, så skal jeg betale helt selv – uden hjælp. Skal jeg have høreapparat, så giver danskerne et tilskud via skatten. Skal jeg bruge briller? Jamen så må jeg klare mig selv. Får jeg ondt maven, er det gratis at gå til læge. Får jeg ondt i ryggen, skal jeg selv betale for at gå til kiropraktor.

Helt ærligt: Det hænger jo ikke sammen. Derfor synes jeg, at det er oplagt at kigge på, om vi kan indrette vores sundhedssystem mere retfærdigt. Det kunne for eksempel være ved, at man skulle betale 50-100 kroner for at gå til lægen. Stod det til mig, blev pengene fra lægebesøg målrettet til at gøre det billigere at gå til tandlæge. Den samlede egenbetaling i sundhedssektoren vil dermed ikke stige – men i min optik vil den være mere retfærdigt fordelt.

Systemet skal naturligvis indrettes sådan, at der er et maksimalt beløb i kroner og øre, man kan komme til at betale – for eksempel 1.000 kroner om året. Derefter er lægebesøg gratis. Det giver også god mening med særlige regler for børn og pensionister, så de slipper gratis. Det ændrer dog ikke ved, at vi skal gøre noget ved den uretfærdighed, der gennemsyrer vores sundhedssystem i dag. For det er hverken fair eller logisk, at fællesskabet ikke giver en hånd ved tandskader, mens du slipper kvit og frit, hvis du brækker kæben. Det kan vi gøre bedre. Ikke fordi vi skal øge brugerbetalingen i sundhedssektoren, men fordi vi skal indrette den mere fair.

De røde stejler - selvfølgelig. De mener ikke, at sundhed skal koste penge. Spørgsmålet er, om de overhovedet har opdaget, at vi betaler for medicin på recept, når vi er på apoteket. Der er dog tale om et grotesk hykleri, når venstrefløjen ifølge Tandlægeforeningen selv har gjort det dyrere at gå til tandlæge, selvom de lovede det stik modsatte før valget i 2011. Faktisk er prisen for at gå til tandlæge for mange unge steget med helt op til 185 procent. Det er dog regeringen, som vi efterhånden har lært den at kende. Gyldne løfter før valget blev erstattet af løftebrud efter valget.

Venstrefløjen har afvist alle ideerne. Spørgsmålet er, om historien har set en mere konservativ venstrefløj? De vil ikke engang undersøge(!), om det er muligt at indrette vores system mere retfærdigt. Et mere retfærdigt sundhedsvæsen er tydeligvis ikke ”det Danmark du kender”. Ærgerligt! Man forstår godt, hvorfor ungdommen flygter fra de røde.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57