Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

Sidste udkald for at stille op - hvis man altså må

Så snerper det til – vi nærmer os fristen for opstilling af kandidater til KV13, hvor den afgørende dag er tirsdagen fire uger før valget, med andre ord tirsdag 22. oktober.

Interessant, hvor mange der denne gang bliver at finde på stemmesedlerne – i og uden for partier og lokallister. Ved KV09 skulle de 2.468 pladser i byrådene vælges blandt 9.049 kandidater, mens der ved KV05 var hele 11.407 håbefulde, der aspirerede til de dengang 2.522 pladser.

Og de, der kan stille op, er som udgangspunkt de samme som dem, der kan stemme: Man skal være fyldt 18, ikke fundet uværdig i almindeligt omdømme og ikke være umyndiggjort. Og så skal man bo i kommunen – respektive regionen – og være statsborger i Danmark, et andet EU-land, eller Norge eller Island – eller uden afbrydelse have boet i riget de sidste tre år før valget. Den ordning har DF i øvrigt forsøgt aflivet – de ser nødigt udlændinge have lokal stemmeret – og det synspunkt blev også ført frem i denne valgkamp – af Vejle-politiker Holger Gorm Petersen (DF), der netop er kommet i KL’s bestyrelse.

Når det gælder kandidater er fænomenet i øvrigt til at overse: Sidste gang var 99 procent af kandidaterne – og hele 99,8 af de valgte – danske statsborgere. 92 kandidater var udenlandske, og bare fem blev valgt.

En anden sag er, når det gælder dem, der ikke har såkaldt ’dansk oprindelse’ – noget, Økonomi- og Indenrigsministeriet nemlig også registrerer: 330 indvandrere stillede op og 76 blev siden valgt. Og så faldt 40 kandidater ind under betegnelsen ’Efterkommere’ – og seks blev valgt. Spørgsmålet er i den forbindelse, hvorfor det er så interessant at blive ved med at registrere netop den slags oplysninger - den tidligere amerikanske ambassadør Laurie Fultons aktuelle kritik af Danmark in mente. Hun har savnet svar på sit naive spørgsmål om, hvornår en indvandrer kan betragtes som dansk, og kan skænke sin egen bedstefar en tanke: Han udvandrede nemlig fra Danmark til USA, uden at hun som barnebarn får et særligt prædikat af den grund.

Aldersbetingelsen – den med 18 år – skal være opfyldt på valgdagen. Ved KV09 stillede bare 176 helt unge 18-19-årige op, og 22 af dem blev valgt ind. SF, der for fire år siden samlede stor tilslutning, stod for langt den største andel – hele 50 18-19 årige kandidater og ni valgte.

Dømt eller straffet

Om man er dømt eller straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør én uværdig til at være lokalpolitiker, kan denne gang blive et tema i enkelte tilfælde. Valgbarhedsnævnet har siden 2002 i ti tilfælde sendt lokalpolitikere ud af byrådene – efter blandt andet voldsdomme, groft skattesnyd og spritkørsel i den høje ende. Og i hvert fald manden bag Det Sorte Register, der vil stille op i Haderslev, kommer med en ikke-afsonet fængselsdom på to år til at få afprøvet sin valgbarhed, som normalt plejer at ryge, når der er tale om fængselsstraffe.

Kandidater må heller ikke være umyndiggjorte, men at man godt kan være udviklingshæmmet og stille op til valg har 24-årige Jesper Christiansen bevist i Kolding. Han blev lynopstillet efter en henvendelse til borgmester Jørn Pedersen (V), der har støttet hans opstilling – med en kommentar om, at han måske ikke skal i økonomiudvalget, hvis han bliver valgt, og at det jo ikke er alle, der skal være økonomiprofessor for at sidde i byrådet – tværtimod. Hatten af for den melding!

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57