Politik fra rødderne

Af Andreas Steenberg
 | 
Ordfører radikale venstre
Flere brancher, heriblandt landbruget, har svært ved at finde arbejdskraft, skriver Andreas Steenberg. An anslår, at lempeligere regler for arbejdstilladelse vil give penge i statskassen til at ansætte 5.000 pædagoger.
Flere brancher, heriblandt landbruget, har svært ved at finde arbejdskraft, skriver Andreas Steenberg. An anslår, at lempeligere regler for arbejdstilladelse vil give penge i statskassen til at ansætte 5.000 pædagoger.
Foto: Mathilde Bech, Ritzau Scanpix (arkiv)

For dyrt at afvise udlændinge

"Det er og bliver en gåde for mig, at debatten om udenlandsk arbejdskraft skal gå så voldsomt i hårdknude, at vi risikerer vores velfærd og vækst," skriver radikal kommunalordfører Andreas Steenberg.

For nylig besøgte jeg en mælkeproducent på Sydfyn ved navn Christian Halmø. Christian har en bedrift med 650 jerseykøer og 20 ansatte, hvoraf størstedelen er udlændinge. Christians forretning hviler på hans ansatte. Problemet er blot, at han har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Både herhjemme og i udlandet.

Christian går op i dyrevelfærd og har bygget en særlig velfærds-stald med ekstra blødt gulv. Han bidrager med skatteindtægter og vækst til sin kommune.

Christian er slet ikke alene med sit problem. I store dele af den offentlige sektor mangler vi hænder. Det gælder både pædagoger og SOSU-assistenter og mærkes tydeligt ude i kommunerne.
Samtidig stiger velfærdsniveauet i Østeuropa. Konkurrencen om arbejdskraft bliver hårdere, og derfor bliver det også sværere at skaffe hænder fra udlandet.

Modstand støbt i cement
Problemet er alarmerende, og vi mangler i høj grad et kompromis i Folketinget.
Men debatten om udenlandsk arbejdskraft bliver hurtigt så følelsesladet og principiel, at der blokeres for helt almindelige pragmatiske løsninger. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har deres anskuelser støbt i cement. Måske fordi man er dødsensangst for at se bløde ud på udlændingepolitik, er kompromisvilligheden minimal.

Radikale Venstre har en pakke med initiativer, der skal gøre det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Vi har længe råbt op om, at beløbsgrænsen, som giver adgang til at arbejde i Danmark, burde sænkes, for det er det mest effektive værktøj. Og vi er gang på gang blevet mødt med argumentet om, at vi kun booster social dumping og efterlader danske lønmodtagere på perronen. Jeg køber simpelthen ikke logikken. Når det gælder social dumping, kunne vi starte med at droppe besparelserne på Arbejdstilsynet.

Når det gælder den anden bekymring om, at danske lønmodtagere risikerer at tabe jobs til udenlandske medarbejdere, har Radikale Venstre et kompromisforslag.

Vi foreslår, at beløbsgrænsen kun sænkes for de virksomheder, som beviseligt tager uddannelsesansvar og beskæftiger lærlinge. På den måde kan vi sikre, at virksomhederne ikke blot spekulerer i at hente arbejdskraft udefra uden at tage ansvar herhjemme.

Konkret vil vi sænke beløbsgrænsen til 325.000 kroner fra de nuværende 417.793,60 kroner.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Arbejdsmarked

Integration

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57