Af Rune Lund
 | 
MF, Enhedslisten

Rød blok kan afgøre kommuneaftalens skæbne

”Hvis rød blok ikke ønsker en kommuneaftale med et omprioriterings­bidrag, jamen, så bliver der ikke nogen økonomi­aftale med et omprioriterings­bidrag.”

Der er 17 medlemmer af KL’s bestyrelse. Disse mennesker er nogle af Danmarks mest interessante mennesker. I hvert fald når vi snakker om at forhindre milliardnedskæringer på den kommunale velfærd i 2017. Og hvorfor det? Jo, det skyldes, at det er disse 17 medlemmer, og kun disse 17, der i sidste ende afgør, om KL skal indgå en kommuneaftale med regeringen. Alle landets kommuner kan vedtage udtalelser og gøre det ene, andet og tredje for at forhindre nedskæringer i en økonomiaftale – men i sidste ende er det KL’s bestyrelse, der har den formelle kompetence til at vende tommelfingeren op eller ned til en aftaletekst.

Det bliver endnu mere interessant, når man kigger på styrkeforholdet i KL’s bestyrelse. I modsætning til Folketinget, hvor Lars Løkke har et enkelt mandats flertal, så er det rød blok, der har flertallet i KL’s bestyrelse. Endda også med et enkelt mandat, da rød blok sidder på 9 ud af de 17 mandater i KL’s bestyrelse. De Radikale er tungen på vægtskålen.

 ”Hvis rød blok ikke ønsker en kommuneaftale med et omprioriterings­bidrag, jamen, så bliver der ikke nogen økonomi­aftale med et omprioriterings­bidrag.”

Derfor er det vigtigt, hvad rød blok sammen kan finde ud af. Hvis rød blok ikke ønsker en kommuneaftale med et omprioriteringsbidrag, jamen, så bliver der ikke nogen økonomiaftale med et omprioriteringsbidrag. Hvis rød blok ikke ønsker en kommuneaftale med milliardnedskæringer – så bliver der ikke nogen kommuneaftale med milliardnedskæringer. Og hvis rød blok stemmer nej til en kommuneaftale via KL, så vil det være folketingsflertallet, der skal lægge rammerne for aftalen. Her vil det være muligt at lægge maksimalt pres på Dansk Folkeparti i Folketinget i forhold til at leve op til de mange løfter om velfærd, som DF gav vælgerne i forbindelse med folketingsvalgkampen i juni sidste år. Med andre ord: Det er op til rød blok selv, hvis rød blok vil og kan.

I Enhedslisten vil vi gerne. Men vi kan kun, hvis andre vil sammen med os. KL’s topmøde 10. – 11. marts er vigtigt i forhold til at sende et klart signal om, at Venstre-regeringens planer om milliardbesparelser vil føre til massive velfærdsforringelser og nedlæggelse af tusindvis af stillinger i den borgernære velfærd. Der skal sendes et klart og tydeligt signal om, at kommunerne ikke vil finde sig i at slagte velfærden, så Lars Løkke kan få en sukkerskål, han kan dele ud af for eksempel til topskattelettelser.

Kravet om mere velfærd og modstand mod milliardnedskæringer lyder ikke kun fra kommunerne. Fagbevægelsen mobiliserer i øjeblikket over hele landet og har organiseret sig i Velfærdsalliancen. Der er planlagt en lang række aktiviteter frem mod sommerens forhandlinger mellem regeringen og KL. For eksempel er der planlagt demonstrationer foran alle landets rådhuse torsdag den 12. maj.

På Christiansborg arbejder vi lige nu på fuld kraft i rød blok med at etablere enighed i spørgsmålet om for eksempel omprioriteringsbidraget. Bliver vi enige om et resultat, vil det være naturligt – nogen vil mene: meget oplagt – at partierne i rød blok har den samme holdning til for eksempel omprioriteringsbidraget i Folketinget og KL.

Det er derfor værd at holde øje med både den røde mindretalsblok på Christiansborg, og rød bloks flertal i KL. For rød blok kan selv bestemme, hvilken økonomiaftale man vil acceptere.

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57