Af Anders Vistisen
 | 
Landsformand, DF Ungdom
Landsformand for DF Ungdom, medlem af Region Midtjylland, juridisk konsulent EFD-gruppen i EU parlamentet og Ba.jur

”Reducer frafald med italiensk region..."

”Her gik jeg og troede, at problemet for mange af EU’s 5-6 millioner arbejdsløse under 25 år er, at de ikke kan få en uddannelse – ikke, at de ”falder ud” af den!”

Lyder overskriften som rent nonsens? Jamen, det samme kan siges om det ”tværnationale” projekt, som den dækker over – af den slags, som EU tvinger Danmark til at spilde millioner på.

En hær af konsulenter i danske regioner og kommuner deltager igen i maraton-konkurrencen om at få hevet penge hjem tilbage fra Bruxelles. Alene i EU’s strukturfonde, som skal udjævne forskellene mellem Napoli og Nørresundby, ligger der 2.640 milliarder kroner, som skal spenderes i de næste syv år. Det er cirka en tredjedel af hele EU’s budget på 7.200 milliarder kroner for 2014-2020, og Danmark vil få 4,1 milliarder eller cirka 600 millioner kroner om året fra Regionalfonden og Socialfonden.

Men Danmark kan ikke bare hente nogle af sine penge hjem igen og for eksempel bruge dem på at hjælpe små byer, som trues af affolkning. Næ, en fjerdedel af de 4,1 milliarder kroner skal nemlig bruges på EU-påtvungne ”tværnationale” og ”grænseoverskridende” projekter, hvor danske regioner og kommuner pinedød skal finde en samarbejdspartner i et andet EU-land; ellers vanker der ingen penge.

Et eksempel: Under overskriften: ”Reducer frafald med italiensk region” gemmer sig begrebet "udfaldstruede unge". Det er unge, som er så heldige at være kommet ind på en uddannelse, men som alligevel ikke gider og nu er ”truede” med at ”falde ud”. Det er gjort til et EU-problem, så under programmet Erasmus Plus Key Action 2 Partnerskaber søger ASL 3 Torino, Piemonte, Italien partnere i hele EU, så de sammen kan bruge 3,4 millioner kroner.

I forvejen har vi i Danmark projektet ”Hold fast”, hvor uddannelsesinstitutioner i Syddanmark har fået 352 millioner kroner, heraf halvdelen fra EU's Socialfond, til at gribe udfaldstruede elever. På sosu-skolen i Fredericia har man ansat en fastholdelses-konsulent. Hun skriver om sine metoder på http://www.zealanddenmark.eu/blog/nyhed/frafald-skal-ned-hos-sosu-sjaelland-med-eu-projekt/

”Jeg skriver sms'er, hvis en elev ikke dukker op. Og jeg har mange samtaler med eleverne via Facebook.” Sosu Sjælland har det samme problem. På grundforløbet falder 20 procent fra, og på pædagogisk assistent-linjen bukker fire-fem procent under.  På den konto har Sosu Sjælland hevet to millioner kroner hjem fra EU-programmet Livslang Læring - og det samme fra vores egne kasser. Slagelse har skaffet 667.000 kroner fra EU's LLP Comenius Regio-pulje til at reducere ”udfaldet” fra sine erhvervsskoler.

Her gik jeg og troede, at problemet for mange af EU’s 5-6 millioner arbejdsløse under 25 år er, at de ikke kan få en uddannelse – ikke, at de ”falder ud” af den!

Eller denne: ”Græsk erhvervsskole søger partnere til et projekt under Erasmus Plus, som skal uddanne unge kriminelle indvandrere og sikre, at de ikke ender som socialt udstødte”; et af fagene er ”beskyttelse af indvandrerrettigheder”. Eller ”Integra Romania”, hvor socialarbejdere i Rumænien og Danmark kan få nogle millioner til at besøge hinanden og sludre om ”udsatte unge”.

Det er alt sammen iklædt ægte konsulent-snak: inklusion, udsathed, udveksling, bæredygtighed, dissemination, mentorer, projekter, studiebesøg, erfaringsudveksling og evaluering. Men det dækker bare over resultatløs tom snak, hvis eneste resultat er endnu nogle overflødige DJØF- og AC-stillinger.  Er der noget, der burde være ”udfaldstruet”, er det EU’s enorme omfordelingscirkus.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57