Af Jarl Cordua
 | 
Journalist, blogger
Født 1969. Cand.polit. Politisk kommentator. Klummeskribent bl.a. på sin egen uafhængige liberale blog jarlcordua.dk samt vært på det ugentlige program "Cordua & Steno" på Radio 24-Syv. Holder foredrag og driver konsulentvirksomhed. Har kort til det lokale fitnesscenter og elsker at rejse. Bosat i Hellerup, gift med Vibeke og far til Andreas.
Jarl Cordua 2<br />
Jarl Cordua 2

Oppositionen er gået af

”Altså tyder intet i målingerne indtil videre på, at vælgerne er i større bevægelse, men politisk set sker der derimod store bevægelser. Man tror tilsyneladende, at krise og terror flytter vælgernes holdninger.”

Flygtningekrisen har indtil videre ikke hjulpet blå blok i meningsmålingerne. Men politisk set er oppositionen nærmest gået af. Det store oppositionsparti Socialdemokraterne med dets nye leder Mette Frederiksen er både til benhårde asylstramninger, mere politi og bomber i Syrien.  Det skaber også en politisk afgrund i form af meningsforskelle til den tidligere nære samarbejdspartner, den radikale leder Morten Østergaard, der frem for asylstramninger i stedet fremhæver Sveriges asylpolitik som en model, Danmark bør følge.

Meningsmålingerne har siden valget vist et meget stabilt scenarie, hvor den blå regering bevarer et snævert flertal, men der ellers ikke er de store bevægelser mellem partierne.  Hidtil har V-regeringen holdt skansen, selvom der har været problemer undervejs blandt andet med Holst-sagen, og da danskerne skulle forholde sig til gående flygtningefamilier på motorvejene. Altså tyder intet i målingerne indtil videre på, at vælgerne er i større bevægelse, men politisk set sker der derimod store bevægelser. Man tror tilsyneladende, at krise og terror flytter vælgernes holdninger.

Den på papiret meget svage Venstre-regering fik for nylig en bemærkelsesværdig solid opbakning fra Socialdemokraterne til de opstramninger på asylområdet, der er aktualiseret af den uafladelige flygtningestrøm fra Mellemøsten. Det skete, da regeringen for nylig fremlagde det længe ventede udspil med 34 initiativer, der vil gøre det endnu mindre attraktivt at søge asyl i Danmark end nogensinde før. Blandt de markante forslag, som blev heftigt diskuteret, var, at enlige mænd skal bo i teltlejre i Thy, og at flygtninge og deres bagage skal kunne gennemsøges for værdier, der kan betale for deres ophold i Danmark. Det store oppositionsparti Socialdemokraternes eneste anke i den anledning var, at regeringen manglede initiativer med hensyn til at yde en større indsats i nærområderne.

S for asylstramning

I blå blok er Venstre-regeringen bremsen på asylpolitikken. De øvrige blå støttepartier kræver stramninger, men også Socialdemokraterne kræver handling af regeringen. S-formand Mette Frederiksen peger gerne på, at Løkke ”kom til magten på ryggen af usande påstande” om at ville standse tilgangen af flygtninge, hvilket jo mildest talt ikke er sket. S udtrykker den samme ”løftebruds-forbitrelse”, fornemmer man, som også var så udtalt blandt venstrefolkene under den forrige regering.  Det betyder, at S har kastet alle betænkeligheder med hensyn til stramninger over bord.  For den smalle Venstre-regering kan man notere, at SR-regeringsalternativet i endnu højere grad end før fremstår dybt splittet på asylpolitikken. Set med Socialdemokraternes øjne er der intet alternativ til at holde sig inde i forhandlingerne med regeringen, så længe man kan, for ikke at kunne komme under den mindste mistanke for at være et ”radikalt halehæng” i udlændingepolitikken blandt vælgerne.  Kan S fremstå som mere handlekraftige end regeringen, så forsøger man sig med retorik og forslag, der umiddelbart lyder som mere vidtgående såsom oprettelse af en ”flygtningelandsby” og skærpede krav omkring hjemsendelse, asyl og familiesammenføring.

Det fik dog tidligere fødevareminister Mette Gjerskov til undervejs at advare mod, at S går med til flere stramninger, så der findes intern opposition mod S-toppens linje.  Her ser man formentlig sådan på det, at man ikke har et valg, hvis S nogensinde skal have en chance for at sætte sig på regeringsbænkene igen. Holdningsskiftet må være sket på baggrund af en analyse af, at vælgernes holdninger til flygtningekrisen med videre har flyttet sig markant.

S vil bombe

Da terroren ramte Paris for nylig, så så man endnu et markant ryk væk fra tidligere positioner. Frankrig, som indtil nu har holdt sig ude af krigen mod terroristerne ISIL i Syrien, ville nu pludselig også bombe terroristernes hovedstad Raqqa i den nordlige del af landet. Danmark har hidtil kun bombet i Irak, men efter de seneste terrorattentater i Paris er også S pludselig klar til at bombe i Syrien. Dermed overhaler man en lidt betænkelig regering, som så har alt det praktiske bøvl med at sikre sig, at der i det hele taget er F-16-fly til rådighed, som kan sendes på vingerne.

S for grænsekontrol

V-regeringen er også under pres fra de blå støttepartier for at indføre det minimum af midlertidig grænsekontrol, som Schengen-reglerne giver mulighed for. Regeringen tøver og siger, at den følger udviklingen og advarer imod, at grænsekontrol kun vil føre til flere asylsøgere. Også her er S-positionen mere vidtgående end V-regeringens på området. S er for grænsekontrol (hvis altså regeringen vil). Ja, faktisk forstod Mette Frederiksen på et pressemøde forleden slet ikke statsministerens bastante afvisning af grænsekontrol.

I meningsmålingerne bevæger vælgerne sig ikke. Men det gør de muligvis, når det kommer til holdninger. I hvert fald har S taget højde for det ved at justere sin politik markant på ganske kort tid.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57