Politik fra rødderne

Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

Om at finde plads i kalenderen til de lokale møder

”Selv forklarer Rørvig, at der ganske enkelt er flere stemmer at hente i kredsen, hvor han i første omgang ikke var velkommen. 'Simpel valgmatematik’ kaldte han det.”

Forrige uge blev folketingsmedlemmet Mads Rørvig (V) direkte anledning til, at en hel bestyrelse i en af de lokale venstrevælgerforeninger trak sig tilbage. Intet mindre. Og begivenheden bliver hermed det nyeste udtryk for de seneste års mere og mere udtalte utilfredshed med , hvad man kunne kalde valgkreds-shopping, ’kendt-kandidat-fløjet-ind-for-at-få-en-sikker-valgkreds’, ’unge-akademikere-uden-erhvervserfaring-skal-ikke-komme-for-godt-i-gang’ og langsom smuldring af den traditionelle kontakt mellem MF’eren og den lokale kreds af partimedlemmer, der sender områdets bedste kvinde eller mand på tinge.

Ifølge Midtjyllands Avis fandt bestyrelsen i Silkeborg Nord Mads Rørvig ’for usynlig og ikke god nok til at finde tid til de lokale møder’. Selv forklarer Rørvig, at der ganske enkelt er flere stemmer at hente i kredsen, hvor han i første omgang ikke var velkommen. ’Simpel valgmatematik’ kaldte han det i BT. Og som sådan adskiller erhvervsskatteordførerens manøvre sig ikke specielt fra, hvad der vel foregår i alle partierne. Man begynder i udkanten og arbejder sig ind mod mere sikre kredse – eller partiet bestemmer ligefrem centralt, hvilke navne der skal placeres hvor – og så må den lokale tilknytning nogle gange komme i anden række.

I Silkeborg viste der sig opbakning fra centrale V-folk til at holde fast i Rørvig, der i øvrigt har boet sine første 20 år af sit liv i Silkeborg, mens han selv har holdt sig til, at det i Venstre nu en gang ikke er kredsbestyrelsen, men medlemmerne, der skal vælge en folketingskandidat.

Den nu 29-årige cand.merc.’s manglende erhvervserfaring lurer også bag modstanden, lyder det fra den nu forhenværende lokalformand Mogens Gade Heller, der også ville ’gøre op med, at vores Folketing er fyldt med unge akademikere’.

Lokal måtte trække sig

Det med at være ung akademisk valgkreds-shopper leder tankerne hen på MF og tidligere politisk ordfører for SF, Jesper Petersen, der forlod SF til fordel for S og derfor skulle sikre sig opstilling i både nyt parti og ny kreds. I marts i år blev Petersen, der er BA i statskundskab, så valgt i Haderslevkredsen. Men først efter at kredsbestyrelsen havde lagt pres på den hidtidige kandidat – og i øvrigt tidligere kommunalpolitiker – Kim Quist for at trække sig, nu da den landskendte politiker meldte sig på banen.

Partimedlemmerne bestemmer jo, som da den i den brede offentlighed ganske ukendte Bjarne Corydon skulle køres i stilling til en plads i Folketinget. Cand.scient.pol.’en blev fløjet til Esbjerg – og vandt i august 2011 sikkert i kampafstemning over Jeppe Wille. 122 valgte det nye håb, der skulle blive finansminister og få prædikatet ’landets mest magtfulde mand’, og 23 holdt sig til den lokale.

Tilbage til Rørvig og den nu forhenværende bestyrelse i Silkeborg Nord, der ikke syntes, de havde set så meget til deres folketingsmand. Måske kunne han lære noget af sin partifælle Troels Lund Poulsen, der blandt så meget andet er kendt for at prioritere kontakten til sin valgkreds højt. Medlemmerne hjemme i Hedensted og Juelsminde har i mange år kunne melde sig til busture til Folketinget, få rundvisninger med spisning i Snapstinget – og først og fremmest komme tæt på deres mand på tinge og snakke politik og lokale sager.

Den tidligere minister Troels Lund Poulsen videreførte busturene efter sin forgænger, nu afdøde Anders Mølgaard Jensen (V), og har på det punkt måske fat i noget, der også i en travl og moderne virkelighed kan puste lidt nyt liv ind i, hvordan demokratiet kan revitaliseres. Og ikke blot, hvis man skulle have sin alder, bopæl og uddannelse imod sig, men måske bare fordi, man vil tage det repræsentative demokrati alvorligt.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57