Af Michael Kjærgård
 | 
Journalist på kommunen.dk og dknyt

Når vejrudsigten står på shitstorm

En illustration af, at man faktisk godt kan stille sig op imod en shitstorm og måske ikke helt afværge et par pletter, men godt undgå at blive svinet fuldstændig til.

En af de bedste måder at afværge en shitstorm er at ændre vindretningen. Når først skidtet er hvirvlet op, kommer man ikke langt med at forklare, at der i virkeligheden ikke er tale om skidt, og at der er gode grunde, og det er ikke så enkelt, som det lyder. Og så videre. Vand løber nedad, og skidt klæber til nogen - evige sandheder begge to.

Så man skal bare sørge for, at skidtet klæber til nogle andre.

Den kendte de godt i Holbæk Kommune, da da fik færten af, at TV2 og andre medier var på vej med gennemlysninger af løn- og ansættelsesvilkår for kommunale chefer op til direktørniveau. Holbæk er i den forbindelse i den uheldige situation at være tjenlig som eksempel efter to direktørafskedigelser tilbage i 2014 og 2015, altså i indeværende valgperiode, som er den tidsramme, TV2 er dykket ned i med en byge af aktindsigter hos alle kommuner og regioner.

Til overflod havde TV2 i netop Holbæk fundet en vælger, som ‘i sin søns børnehave betaler for helt almindelige ting som sand til sandkassen og fisk til akvariet’, og hvordan forklarer man så lige, at man har penge til at fyre en direktør med en fratrædelsesgodtgørelse i to millioner kroners klassen og en løn i opsigelsesperioden på et lignende beløb?

Svaret er, at det gør man ikke.

Allerede inden TV2 som første medie havde offentliggjort resultatet af sin undersøgelse af kommunale chefers løn- og ansættelsesvilkår, rykkede kommunen ud med en mail til alle lokale og regionale medier for at ‘gøre opmærksom på, at kontrakter med kommunens direktører, herunder den administrerende direktør, forhandles af KL og den forhandlingsberettigede organisation’. Oversat: Det er ikke kommunen selv, der sætter rammerne for den slags aftaler, hverken ansættelses- eller fratrædelses-.

I kommunale cirkler er vi tæt på, at det er de rene selvfølgeligheder, men så nemt er der ikke noget, der er ude i den virkelige verden, og da slet ikke i den digitale. Derude er sammenligninger mellem direktørlønninger og børnehaveakvariefisk det stof, clickbait og shitstorme er gjort af.

Derfor Holbæk Kommunes afværgemail. Det er altid et godt trick at sikre sig formuleringsforspringet, men i dette tilfælde var det mere end det. Det var simpelthen en omadressering af det forventelige mediepres: ‘På den baggrund henviser Holbæk Kommune til at kontakte KL, hvis der er spørgsmål i forbindelse med ansættelse og afskedigelse af kommunale direktører’, lød den lakoniske udgangsreplik.

Den virkede naturligvis ikke. Lokale medier finder til enhver tid udtalelser fra lokale koryfæer mere interessante end centrale instansers mere principielle betragtninger, men med tanke på alternativet: at de lokale medier bare havde afskrevet den artikelversion, som TV2 forsynligt havde udsendt til alle medier, så fremstod mediedækningen lokalt og regionalt noget mere nuanceret end i de landsdækkende mainstream-medier, som netop lagde sig i samme spor som TV2 med forargelsen som bærende element i dækningen.

‘Det burde stoppes’, sagde således professor i offentlig forvaltning Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til TV2, mens for eksempel den regionale TV2 Øst i stedet for at citere ham havde fundet en anden professor med det stik modsatte budskab, nemlig ‘at den hellige forargelse skal dæmpes en smule’. Det er professor i offentlig organisation og ledelse Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet, der har det synspunkt, og han understregede sin afstandtagen til børnehaveakvariefisk- og andre sammenligninger ved at kalde dem ‘ude af proportioner’.

Endnu en påmindelse om, at gængs journalistisk arbejdsmetode definerer en ekspert som en, der kan underbygge den vinkel, man har givet sin historie, men også, og måske mere opbyggeligt, en illustration af, at man faktisk godt kan stille sig op imod en shitstorm og måske ikke helt afværge et par pletter, men godt undgå at blive svinet fuldstændig til.

Kommunikation

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57