Af Michael Kjærgård
 | 
Journalist på kommunen.dk og dknyt
img
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix.

Når en borgmester ønsker at sætte præg på sit kontor

Interessen for indkøb til borgmesterkontorer er i denne uge nået til Viborg

Efter at indretningen af et kontor var medvirkende til at bringe Københavns daværende kulturborgmester Niko Grünfeld (ALT) til fald, er interessen for indkøb til borgmesterkontorer i denne uge nået til Viborg, hvor borgmester Ulrik Wilbek (V) for kommunale midler har købt et 95.000 kr. dyrt maleri.

Interessen for indretningen er i begge tilfælde initieret af Radio24syv, men forargelsen synes indtil videre ikke at nå københavnske højder i Viborg. Borgmesteren havde da også på forhånd sikret sig rygdækning hos sin politiske modpart, viceborgmester Per Møller Jensen (S), omend ikke i noget formelt forum.

Næppe en formel fodfejl, men muligvis en politisk. Den kommer i givet fald oveni en kommunikativ fodfejl.

I vinter, da maleriet indledningsvis var ophængt til låns, var Wilbek kommet for skade at sige til B.T., at han havde nøjedes med at låne det, for at det ikke skulle 'hedde sig i avisernes aktindsigter, at jeg bruger løs af kommunens penge'. Nu efter at maleriet er købt, blev det så i stedet en radiostation der søgte aktindsigten, og Wilbek blev naturligt afæsket svar på hvorfor det så alligevel var i orden at 'bruge løs' af kommunens penge til erhvervelsen af maleriet.

Fra tiden som håndboldtræner har Ulrik Wilbek bestemt ikke en fejlfri track record i disciplinen at undgå at tabe hovedet når medier irriterer ham, men denne gang nøjedes han med at argumentere med, at penge til et maleri der sandsynligvis holder værdien eller mere til, netop ikke er at 'bruge løs'. Og at han gerne skulle købe det selv, når han engang forlader borgmesterposten, hvis ikke kommunen kan holde pengene hjemme for maleriet i fri handel.

Mens andre medier i sagen om Niko Grünfeld gik all-in, er det indtil videre kun blevet til 1:1 gengivelser af Radio24syvs oprindelige nyhed. Undtagelsen er det lokale Viborg Stifts Folkeblad, som i sin gengivelse også lader borgmesteren forklare sig samt i en leder afviser at lade sig rive med i forargelse, selvom beslutningsprocessen op til kunstkøbet kritiseres.

Dårlig eller helt manglende rådgivning, lyder dommen.

 

Maleriet er malt af Vilmantas Marcinkevicius og leveret Galleri NB i Viborg, som tilbage i januar optog denne video om kunstens indtog på borgmesterkontoret.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57