Af Dorte Toft
 | 

Teknologijournalist, blandt andet med fokus på kunstig intelligens og robotter. Dorte Toft skriver også om køn, uddannelse og magt

Mange tror stadig på historien om, at kvinder er mere voldelige end mænd indenfor hjemmets fire vægge. Men den catchy historie holder ikke vand. Flest mænd slår deres partner. Flest mænd slår deres partner ihjel. Billedet er fra en mindehøjtidelighed for kvinder, som er blevet dræbt af deres nuværende eller tidligere partner.
Mange tror stadig på historien om, at kvinder er mere voldelige end mænd indenfor hjemmets fire vægge. Men den catchy historie holder ikke vand. Flest mænd slår deres partner. Flest mænd slår deres partner ihjel. Billedet er fra en mindehøjtidelighed for kvinder, som er blevet dræbt af deres nuværende eller tidligere partner.
Foto: Christian Liliendahl, Ritzau Scanpix

MOR er den værste i verden

Der er penge og stemmer i at gøre familievold til en u-kønnet foreteelse. Men endnu mere attraktivt er det åbenbart at udråbe kvinden som skurken. Det gør bare ingen klogere. Heller ikke de kommunale sagsbehandlere, skriver Dorte Toft.

Børnesager! Adskillige borgmestre har røde øren, og det er svære sager at udrede for kommunerne. Slemt bliver det ikke mindst, når sagsbehandleren i en sag om et barns mistrivsel ender i krigszonen mellem en far og en mor, der midt i en konfliktfyldt skilsmisse slås om barnet.

Påstand mod påstand. Hvem skal man tro på? Den bekymrede far, der fortæller, at mistrivslen er mors skyld? Han kan jo henvise til to nyere, populære undersøgelser, der viser, at mor banker løs på både børn og mand. At kvinder er mere voldelige end mænd.

Netop de to undersøgelser satte køn på vold i familien: Det er kvinden, der er værst, både når det gælder partnervold og vold mod børn.

At det ikke stemmer, vender jeg tilbage til, men det er syret, at kønnet samtidig ignoreres, når det gælder det allerværste:  Drab. Nu hedder det partnerdrab, selv om mænd er ekstremt overrepræsenterede som gerningspersoner. Gælder det den groveste vold, hvor mænd også dominerer, hedder det partnervold.

Nysprog som hverdagssprog
Tågen lægger sig dermed tykt over alvorlige problemstillinger, og tanken går mod George Orwell, Franz Kafka og Margaret Atwood. Nysprog er blevet hverdag. Myndigheders afgørelser er uigennemskuelige. Tal manipuleres, og stigmatisering af kvinder og andre grupper kører i højeste gear.

Når selv Dannerstiftelsen – landets mest kendte krisecenter for voldsramte kvinder – bruger en overskrift som 'Partnerdrab kan forebygges af os alle', nedsættes sigtbarheden. Problemet er 'kønnet', for det er næsten altid mænd, der dræber partneren. Og når LOKK (Landsforeningen af kvindekrisecentre) skriver 'partnervold', lægger tågen sig ligeså, fordi Mødrehjælpen er blevet kønsneutral, hvad angår vold i familien.

Stalkingcentret skriver også kønsneutralt, selv om kvinder er dobbelt så udsatte for stalking som mænd. Undervisningsministeriets webside om at sikre digital dannelse af børn og unge er kønsneutral, selv om fraværet af den dannelse rammer piger ekstremt hårdt blandt andet som hævnporno og 'grooming', der er en betegnelse for at lokke børn til sex.

Kønsforskækket statsforvaltning
Selv statsforvaltningen er ræd for kønnet. For eksempel oplyses, at nægtet samvær med barnet i 34 procent af tilfældene skyldes misbrug (af alkohol/stoffer) eller manglende omsorgsevne. Men ligger problemet typisk hos mor eller far?
Ingen aner det. Statistikken er kønsneutral.

Det hele minder om reklamen for Cillit BANG. 'Den revolutionerende effektive formel fjerner selv det mest hårdføre snavs og skidt for øjnene af dig'. Kønsneutrale ord som 'partner', 'voksne', 'forældre', 'børn' og 'unge', fjerner kønsskidtet fra dine øjne. Det kaldes også 'kønsmainstreaming'. Mænd og kvinder skal ses som to ens størrelser, også når de ikke er det.

Sprogrensningen gør alle dummere og spænder ben for både forebyggelse og hjælp,. Det virker helt bizart i en tidsalder, hvor registreringskrav ellers er ude på overdrevet.

Follow the money
Forklaringen ligger i 'Follow the money'! Pengene sidder løsere, især hos det offentlige, når noget gøres kønsneutralt, og når drenge/mænd udnævnes til at være ofrene.

Der er gysser i det, fordi der er stemmer i det. Højredrejningen, som i Danmark også er sket henover midten, har medført, at mænd prioriteres over kvinder. Sådan er det. Kig bare mod USA, Polen og Ungarn.

En bevilling på 36,4 mio. kroner forklarer brugen af ordet ”partner” hos Dannerstiftelsen, Landsforeningen af kvindekrisecentre og Mødrehjælpen. Sammen med to andre organisationer fik de pengene til en national enhed med navnet 'Lev uden vold', der selvfølgelig også præsenteres med lige vægt på mænd og kvinder.

Kritisk mod kvinder
Med i konsortiet er Mandecentret, der med offentlige midler i ryggen stiller rådgivning og seng til rådighed for mænd i klemme. Mandecentret kritiserede senest en undersøgelse fra VIVE – Det nationale Forskningscenter - der viser, at kvinder er tre gange så udsatte for psykisk vold som mænd. Mandecentret giver udtryk for, at kvinder lyver mere i samværssager, og det havde VIVE undladt at tage med under psykisk vold.

'Dialog mod Vold', finansieret af Askovfonden, er det femte og sidste medlem i konsortiet, der fik de 36,4 millioner. Organisationen, der behandler voldsudøvere, stod bag nyheden om, at kvinder er ligeså voldelige i parhold som mænd, tilmed mere voldelige, hvis den psykiske vold tælles med.

'Dialog mod Vold' fik penge af Ligestillingsministeriet til at få undersøgt 'gensidig vold', og betalte Syddansk Universitet (SDU) for arbejdet, men der gik hat og briller i formidlingen.

Pressen fortalte historien om de voldelige kvinder, og den blev ekstrem populær, selv om den ikke passer. Aktørerne bag rapporten undlod at lægge vægt på, at undersøgelsen alene vedrører de parforhold, hvor der sker gensidig vold, altså hvor begge parter er voldelige. SDU 'glemte' desuden at spørge kvinderne om volden var sket i selvforsvar – noget, der ellers indgår i udenlandske undersøgelser.

40 dage efter kioskbaskeren om de voldelige kvinder måtte 'Dialog mod Vold' udsende et dementi: 'Nej, kvinder er ikke mere voldelige end mænd.' Men i dag ses den falske påstand hyppigere brugt i debatten end sandheden.

Oprør imod mor
Men mødre er mere voldelige end fædre mod børnene, ikke? Den besked kom fra det statslige råd, Børnerådet, med Red Barnet som mega megafon.

4.000 unge i alderen 12-14 år - altså midt i puberteten - blev spurgt. Ingen hæftede sig ved, at når den unge blev spurgt om, hvem der var mest voldelig mod søskende, så var det pludselig farmand, ikke mor. Det hang ikke sammen.

Der findes viden om, hvem den unge i puberteten gør mest oprør imod i den alder. Nemlig den forælder, der forbindes allermest med at være barn. Der foreligger også forskning, der fortæller, at unge i den alder lyver allermest af alle.

Men det rager Børnerådet og Red Barnet, der også ignorerede, at nogle af børnene havde begrænset eller intet samvær med far.

Historien er bare for god: Mor er den værste i verden.

Kommunikation

Social & sundhed

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57