Politik fra rødderne

Af Andreas Steenberg
 | 
Ordfører radikale venstre

Kommunerne skal også undgå Blockbuster-fælden

”Hvad sker der med sosu-assistenten, rengøringshjælpen og integrationskonsulentens arbejde, når ny velfærdsteknologi og digitalisering i stigende grad vinder indpas? Når digitale processer overtager store dele af borgerkontakten, robotterne støvsuger og ny teknologi hjælper de ældre med medicinen?”

Disruption! Det begreb bliver ofte nævnt blandt private virksomheder, hvor frygten er, at ny teknologi hurtigt river forretningen i stykker. Virksomhederne skal for alt i verden undgå ”Blockbuster-fælden”, som er blevet opkaldt efter videoudlejningskæden Blockbuster, der blev jævnet med jorden af streamingtjenesten Netflix. Netflix udnyttede hurtigt den nye bredbåndsteknologi i sin forretningsmodel, hvor Blockbuster fortsatte med at optimere den eksisterende model. Det blev dens endeligt.

Men hvorfor taler vi ikke om disruption i kommunerne? Skal de ikke også undgå Blockbuster-fælden? For hvad sker der med sosu-assistenten, rengøringshjælpen og integrationskonsulentens arbejde, når ny velfærdsteknologi og digitalisering i stigende grad vinder indpas? Når digitale processer overtager store dele af borgerkontakten, robotterne støvsuger og ny teknologi hjælper de ældre med medicinen?

 ”Hvad sker der med sosu-assistenten, rengøringshjælpen og integrationskonsulentens arbejde, når ny velfærdsteknologi og digitalisering i stigende grad vinder indpas? Når digitale processer overtager store dele af borgerkontakten, robotterne støvsuger og ny teknologi hjælper de ældre med medicinen?”

 Jeg synes, vi skylder et svar til de ansatte i kommunerne. Jeg synes, vi mangler at anvise løsninger, der giver mennesker nye muligheder i livet, når nye teknologier banker på deres dør. Løsninger der samtidig ruster kommunerne til fremtiden. For kommunerne har fortsat brug for dygtige medarbejdere – også i robotternes tidsalder. For mig at se er uddannelse det eneste fornuftige svar til de mennesker. For uddannelse giver mennesker muligheder.

Det kræver dog, at vi tænker uddannelse på en helt anden måde end i dag. Vi må forlade forestillingen om, at uddannelse kun sker i en bestemt årrække i starten af vores liv, at uddannelse og arbejdsmarked er adskilte størrelser og, at uddannelse kun sker inden for bestemte institutioners mure.

Vi skal kort sagt genopfinde uddannelse. Så vi sikrer uddannelse til alle, gennem hele livet, i en vekselvirkning med det nuværende job og i langt mere fleksible formater, end vi kender i dag.

Vi radikale har været i tænkeboks for at strikke en løsning sammen. En løsning, der sikrer, at uddannelse giver alle mennesker nye muligheder i livet. Hele livet. Derfor foreslår vi nu, at alle på arbejdsmarkedet får en personlig uddannelseskonto. Kontoen er din og kun din. Og den kan bruges, uanset om du savner opkvalificering, længes efter et sporskifte eller først sent i livet finder dit kald. Med din personlige uddannelseskonto sparer du hvert år op til uddannelse. Du bestemmer selv, hvilke nye muligheder i livet, den skal give dig.

Vi tror på, at kontoen kan skabe flere muligheder for alle danskere og samtidig være med til at ruste kommunerne til fremtiden. Så vi undgår Blockbuster-fælden. :


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57