Politik fra rødderne
Af Rasmus Jønsson
 | 
Denne kommunale elbil fra Gartner- og Vejservice på Frederiksberg kører snildt 100 km på en opladning. Klimabevidste tiltag er der flere af, men kommunalpolitikerne tøver ikke desto mindre med at gøre klimaet til en politisk mærkesag.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Klimaet er en urørt lækkerbisken

"Fælles for det meste af den klimapolitik, der finder sted i kommunerne, er, at det er forvaltningen, der er styrende, og at politikerne mest ser på som passive tilskuere," skriver kommunen.dks kommunikations-blogger.

Med et snarligt folketingsvalg i sigte bliver vælgernes dagsordener og holdninger gennemanalyseret af partierne i diverse fokusgrupper og meningsmålinger. En af de absolut tydeligste tendenser i disse målinger er, at klimaet hamrer opad på vælgernes dagsorden. Klimaet er gået fra at være en dagsorden, der lå i den lave ende hos vælgerne til pludselig at være røget helt i top på prioriteringslisten. Lige nu konkurrerer klimaet med emner som udlændinge og sundhed om pladsen som det politiske område, der optager vælgerne mest.

Flere af partierne har da også fået øjnene op for, at der kan være krummer i klimadagsorden. Der kommer klimaudspil, og partierne laver grønne logoer og kampagner. Også en del virksomheder har travlt med at få integreret det grønne og klimavenlige i deres værdier og relationer med omverdenen.

Derimod kommer der ikke mange klimasignaler fra det kommunale Danmark. Selvfølgelig titter der i ny og næ et par grønne budskaber frem fra kommunerne, men set i forhold til, at temaet er meget relevant for borgerne, er det en slap omgang. Der er for eksempel ikke skyggen af en større samlet kommunal klimafortælling.

Politisk ejerskab savnes
Dykkes der ned i de politiske processer på landets rådhuse, er der skam opmærksomhed på klimaproblematikkerne. Der er en del fokus på det, der kan betegnes som klimaforebyggelse, altså hvor kommunerne ruster sig mod de forskellige udfordringer, der opstår på baggrund af klimaforandringer. Flere steder fylder klimatilpasning af byrum også en del. Når det gælder affald, energi, transport, lys og andre ting, er der også tit et grønt fokus.

Men fælles for det meste af den klimapolitik, der finder sted i kommunerne, er, at det er forvaltningen, der er styrende, og at politikerne mest ser på som passive tilskuere. Derfor er klimapolitikken i kommunerne hovedsagligt reduceret til teknik, som embedsmændene i forvaltningerne sidder og roder med. Hos kommunalpolitikerne afspejles borgernes interesse for klimaet på ingen måde. Meget få kommunalpolitikere har noget, der minder om en klimaprofil, og det er også yderst sjældent, at der foregår større politiske klimadebatter i kommunalt regi.

Mange grønne motiver
Der er ellers flere gode grunde til, at lokalpolitikerne giver den langt mere gas på klimadagsordenen. Først og fremmest er det indlysende, at hvis danskerne er enormt optaget af klimaproblemerne, burde kommunalpolitikerne også kaste sig over området. Kommunerne er i berøring med rigtig mange aspekter af borgernes hverdagsliv, hvor klimaet spiller en central rolle.

For det andet ligger der i fremtiden nogle store politiske konflikter og venter. Lige meget hvor dybt, politikerne i de store byer stikker hovedet i busken, bliver de nødt til at forholde sig til den hastigt stigende biltrafik. Luftforureningen er et kæmpe problem. Der er også en masse af de kommunale beslutninger, der vil blive dyrere og mere besværlige, hvis man skal tage klimahensyn. Skal der tages disse hensyn eller skal man bare køre videre med blikket stift rettet mod bundlinjen? Skal klimasyndere straffes hårdere af kommunerne? Og kan man lave spændende klimaprojekter, hvor borgerne bliver inddraget?

Klima skaber kontakt
Der er i klimapolitikken indlejret en masse realpolitiske konflikter og dilemmaer, som politikerne kan kaste sig over. Og borgerne vil med garanti elske at deltage i de debatter.

Set fra et kommunikationsperspektiv har kommunalpolitikerne gode muligheder for at blande sig. For netop det konkrete afsæt ude i den virkelige verden er en god vej ind i den ellers ofte komplekse klimadebat. Her kan der anskueliggøres med følelser og konkrete eksempler, og det er her, man kan mærke problemerne på egen krop i form af for eksempel dårlig luft, forurenet drikkevand og oversvømmelser.

Kommunalpolitikerne behøver dog ikke kun tage fat i de negative perspektiver, hvis de vil tage ejerskab på klimaet. Der ligger også en perlerække af positive fortællinger om grønne pletter, bademuligheder, flere træer, byrum til aktiviteter og om brug af ny smart teknologi. De fleste af disse historier vil have relevans for mange borgere.

Så klimaet er i en kommunal kontekst en kommunikations-lækkerbisken. Der er både problemer, som der kan kommunikeres ind i, og der er også en masse positive historier at fortælle til borgerne. Tilmed er klimaet et ledigt standpunkt i kommunalpolitik. Så der skulle også være mulighed for at få en skarp grøn profil. Det vil mange vælgere elske, hvad enten de er røde eller blå.

Klima

Kommunikation


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57