Af Rasmus Jønsson
 | 
Politikere taler hellere, end de lytter, og debatniveauet er ofte lavt, skriver Rasmus Jønsson, der også byder på hvorfor: Partikammeraterne klapper hinanden på skulderen og elsker den hårde tone. Derfor glemmer de let, at vælgerne hader den.
Politikere taler hellere, end de lytter, og debatniveauet er ofte lavt, skriver Rasmus Jønsson, der også byder på hvorfor: Partikammeraterne klapper hinanden på skulderen og elsker den hårde tone. Derfor glemmer de let, at vælgerne hader den.
Foto: Joachim Adrian, Ritzau Scanpix (arkiv)

Vælgerne frygter politisk rivegilde

Politikere gør en dyd ud af at overdøve, overdrive, misforstå og bruge beskidt retorik i valgkampen. Og det er vælgerne trætte af, skriver Rasmus Jønsson.

   Alle feje tricks bliver taget i brug i valgkampen, og det giver en masse støj og larm som ikke er rart at lytte til.

Mens politikerne på Christiansborg sitrer af forventning ved at skulle igennem flere ugers valgkamp, er det sværere at spore forventningsglæde hos befolkningen. Eksperter, der laver fokusgrupper, kan berette om tydelige mønstre i fokusgrupperne, der peger på, at vælgerne ikke glæder sig til valgkampen. Der er for meget mudderkastning, tonen er for skinger, politikerne sælger for meget ud, lyder nogle af argumenterne.

Samme tendens kan ses på de sociale medier, som flyder over med ytringer, der handler om, at folk ikke orker at se de politiske tv-debatter, og at de er trætte af det lave debatniveau, der hersker i dansk politik. Mistilliden til politikerne ses i mange nuancer, lige meget hvor man færdes i det offentlige rum. Samtidig er det som om, at politikerleden forstærkes, når der er valg i sigte. Resultatet bliver, at mange vælgere nærmest frygter at skulle igennem valgkampen!  

Med stor kølle og vildskab
Men hvorfor er der kommet en så dårlig stemning om de danske valg? Hvorfor er det, der burde være demokratiets festdag, blevet til noget, mange gerne vil slukke for og langt væk fra? Svaret er på ingen måde simpelt og ligetil. Men en del af forklaringen ligger i den måde, mange politikere kommunikerer på under valgkampen. Når valget nærmer sig, er det, som om politikerne fuldstændig glemmer alle regler for den gode og troværdige kommunikation. Det er, som om politikerne bare tager fat i en stor kølle og svinger den rundt i håb om at ramme et eller andet. 

Der bliver råbt i munden på hinanden. Brugt beskidt retorik om modstanderne. Overdrevet, så det driver. Talt meget mere, end der bliver lyttet. Misforstået med vilje, så de politiske modstandere konstant skal lægges ord i munden, som de aldrig har sagt. Alle feje tricks bliver taget i brug i valgkampen, og det giver en masse støj og larm som ikke er rart at lytte til.  

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på
Glemt kodeord?

Kommunikation

Politikerliv

Undersøgelse


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57