Af Kasper Sand Kjær
 | 
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd

Gør KV17 til ungdommens valg!

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år at få de unges opbakning til demokratiet.

Unges tillid til Folketinget, regeringen og medierne er for alles vedkommende faldet med cirka 10 procentpoint siden 2012, den generelle tillid til demokratiet blandt de unge er dermed dalet til 60 procent, og 18 procent svarer ”ved ikke”, når de bliver spurgt, om de har tillid til demokratiet.

De foruroligende tal kommer fra DUF's demokratiundersøgelse, der hvert år tager temperaturen på de unges opbakning til demokratiet, deres samfundsengagement og politiske selvtillid. Den manglende tillid til demokratiet er stærkt bekymrende, fordi unge i forvejen stemmer mindre end resten af befolkningen, ofte afholder sig fra at deltage i samfundsdebatten og er underrepræsenteret i landets byråd.

Der er et akut behov for at vinde ungdommens opbakning til demokratiet – både det lokale og det nationale – og det forestående kommunalvalg udgør en oplagt mulighed for at trække i arbejdstøjet ude i kommunerne.

For det er muligt at styrke unges demokratiske engagement. Det beviste en række af landets kommuner og demokrati-aktører gennem en fælles indsats ved kommunalvalget i 2013, hvor det lykkedes at hæve de 19-21-åriges valgdeltagelse med 9,7 procentpoint til 57,7 procent. Der er dog stor forskel på, hvor godt de enkelte kommuner lykkes med at mobilisere de yngste vælgere. For eksempel var stemmeprocenten i Holstebro og Horsens meget forskellig til trods for, at det er to kommuner, der er sammenlignelige i mange henseender. I Holstebro Kommune var stemmeprocenten på 62,2 for de unge, mens den i Horsens kun var på 49,6. Og der er stadig langt op til den gennemsnitlige valgdeltagelse på 71,9  %.

 Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år at få de unges opbakning til demokratiet.

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år, at få de unges opbakning til demokratiet. For problemet er ikke at unge mangler viden om politik og samfundsforhold eller ikke har klare holdninger til, hvordan samfundet skal se ud. Tværtimod. Danske unge ved og vil en hel masse, men de omsætter ikke deres viden og holdninger til politisk handling og udnytter i ringe grad mulighederne for at gøre deres indflydelse gældende. Deres politiske selvtillid er lav, og mange unge tror ikke på, at deres stemme kan gøre en forskel. De bør derfor gøres opmærksomme på, hvorfor valget er vigtigt for dem, og hvem de kan stemme på, før der køres hårdt på med at få de unge til at stemme. Der findes desværre ikke et quick fix til at styrke unges demokratiske selvværd og dermed fremtidssikre vores demokrati. Det handler derimod om kontinuerlig demokratisk dannelse - både før, under og efter valgene.

Unges demokratiske engagement og valgdeltagelse er hjerteblod for os i DUF, og vi står klar til at hjælpe din kommune – hvad enten I har ambitioner om at komme i topti, når det gælder unges valgdeltagelse til KV17, vil skabe samfundsengagement blandt eleverne på kommunens erhvervs- og produktionsskoler, som er blandt de unge, der stemmer allermindst, ønsker specifik viden om, hvilke konkrete kommunalpolitiske emner der optager unge i netop jeres region, eller vil have hjælp til at sænke gennemsnitsalderen i byrådet.

Fremtiden tilhører de unge, og vores demokrati afhænger af deres stemmer, så lad os ved fælles hjælp sikre, at endnu flere unge tager politisk stilling og finder vej til stemmeboksen den 21. november.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57