Af Jarl Cordua
 | 
Journalist, blogger
Født 1969. Cand.polit. Politisk kommentator. Klummeskribent bl.a. på sin egen uafhængige liberale blog jarlcordua.dk samt vært på det ugentlige program "Cordua & Steno" på Radio 24-Syv. Holder foredrag og driver konsulentvirksomhed. Har kort til det lokale fitnesscenter og elsker at rejse. Bosat i Hellerup, gift med Vibeke og far til Andreas.

Gensyn med 1973

Men lad os nu prøve at sætte et hold, der tager hensyn til, at der skal være en god blanding af mænd og kvinder, yngre og erfarne, jyder og folk fra Øerne samt Løkke-støtter og Kristian Jensen-støtter.

Valgkampen er i fuld gang og derfor langtfra afgjort. Målinger har længe vist et blåt flertal, men ingen kan hævde, at ”den er hjemme” for Lars Løkke. Men hvis der er et blåt flertal, når stemmerne er talt op den 18. juni, så peger de fleste iagttagere på, at det mest sandsynlige scenarie er, at Løkke danner en ren Venstre-mindretalsregering, ikke fordi det er et særligt ønske fra Venstres side, men fordi de øvrige partier indtil videre enten ikke magter regeringsansvaret eller ikke ønsker det. Det kan jo ændre sig.

Ministerlisten har Løkke formentlig gjort sig tanker om, men forestillingen om, at han skulle have skrevet den ned og ladet den ligge og flyde – som Ekstra Bladet forsøgte at antyde – er naturligvis hen i vejret. I stedet bragte bladet en liste, der sjovt nok gjorde alle næstformand Kristian Jensens varmeste støtter under det kortsluttede formandsopgør i juni sidste år til ministre. Det mest nærliggende er at konkludere, at der var tale om en ønskeliste for Kristian Jensens støtter, der måske på en eller anden klodset facon skulle signalere til Løkke, at han skal tage hensyn til dem, hvis han skal danne regering.

Men lad os nu prøve at sætte et hold, der tager hensyn til, at der skal være en god blanding af mænd og kvinder, yngre og erfarne, jyder og folk fra Øerne samt Løkke-støtter og Kristian Jensen-støtter.

Økonomi- og skatteminister Kristian Jensen

Løkke bliver nødt til at give Jensen en tung økonomisk post, og han bliver næppe til at komme udenom både i koordinationsudvalget og økonomiudvalget. Formentlig bliver han også gjort til vicestatsminister.

Udenrigsminister Søren Pind

Det er heller ikke i V noget ukontroversielt valg, men Pind er nu engang partiets udenrigsordfører, og der er almindelig enighed i V om, at han gjorde det godt som ”frihedsminister”. Alternativt er Pind et bud på en justitsminister.

Finansminister Peter Christensen

Den tidligere skatteminister og nuværende finansordfører er en del af inderkredsen, og Løkke skal bruge en mand, som han respekterer og stoler 100 procent på. Nogle vil pege på Kristian Jensen, men den ubehagelige kendsgerning er, at der ikke er enighed i Venstre om, at Jensen er en god økonomisk minister.

Indenrigs- og sundhedsminister Carl Holst

Ingen i Venstre bortset fra Løkke selv kan stoffet og det komplicerede politiske spil med regionerne og kommunerne bedre end Region Syddanmarks regionsrådsformand, der i øvrigt tidligere har takket nej til ministerposter. Holst på denne post er et oplagt ministervalg.

Justitsminister Inger Støjberg

Det er et svært område, der kræver ministererfaring og helst en juridisk baggrund. Støjberg har et ry for at være en hardliner på justitsområdet, hvilket vil være kærkomment.

Integrationsminister Karsten Lauritzen

Det er lidt af en uriaspost for den nuværende integrationsordfører, men der er næppe nogen vej udenom for den unge nordjyde. Pilen peger på ham, hvis han vil gøre sig håb om at komme med i regeringen. Kristian Jensen-støtte og fra Jylland.

Kirke- og kulturminister Ellen Trane Nørby

Et af de sikreste ministeremner. Regnes for Kristian Jensen-støtte dog uden at have fået  for meget blod på hænderne under opgøret.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen

Er partiets forsvarsordfører og deltog på Løkkes side i ”formandsopgøret”. Har ministererfaring, men er ikke uden skrammer på grund af skattesagen og den efterfølgende kommissionsundersøgelse.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt

Mangeårig Løkke-ven, der ligesom Lund Poulsen spillede en afgørende rolle i den interne ”valgkamp”, der ledte op til magtdelingen i kælderen under Odense Congress Center sidste sommer. Energiområdet er Lilleholts mangeårige ordførerdomæne.

Transportminister Søren Gade

Er svær at placere. Ses af nogle som et udenrigsministeremne, men det kræver i sagens natur, at man kan holde tand for tunge. Det er dog ikke alle, der mener, at det var Søren Gades allerstørste force, mens han var forsvarsminister. Men han har en særlig evne til at popularisere sit ministerområde. Og det kan der jo være behov for på transportområdet.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen

Har været minister for området før. Fra Jylland.

Miljøminister Hans Christian Schmidt

Det kunne blive et gensyn for miljøordføreren med sin gamle ministerpost. Det ville bringe lykke hos landbruget på Axelborg og hos Politikens tegner Roald Als, der under Fogh-regeringerne altid tegnede Schmidt (eller ”Schkidt”) som en, der uanset emnet altid urinerede. Fra Sønderjylland.

Social- og ligestillingsminister Sophie Løhde

Nuværende ordfører og et uomgængeligt politisk og retorisk talent, der har været loyal overfor Løkke. Tiden er kommet til en tiltrængt forfremmelse.

Undervisnings- og forskningsminister Karen Ellemann

Er i dag uddannelsesordfører og oplagt medlem af regeringen. Har ministererfaring.

Udviklingsminister Jakob Ellemann Jensen

Et udadvendt job i en filial af udenrigsministeriet. Det ville også behage gammelfar, at en Ellemann er tilbage på Asiatisk Plads.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57