Af Jacob Jensen
 | 
Økonomi- og kommunalordfører, Venstre
Økonomi- og kommunalordfører

Fra check til girokort

”Der var ellers ikke grænser for, hvad Thorning, Vestager og Søvndal ville gøre anderledes, hvis befolkningen viste dem tillid ved sidste folketingsvalg. I Fair Løsning fik Helle Thorning og Villy Søvndal endda lovet kommunerne en ekstra check på 12 mia. ekstra, hvis de fik magt, som de havde agt.”

Siden Helle Thorning satte sig til rette i Statsministeriet, har 2 ud af 3 – eller 60 ud af 98 - kommuner ført minusvækst, og kommunerne har nedlagt omkring 11.000 fuldtidsstillinger, viser regeringens egne tal. Derfor er det også mystisk, at regeringen fører så massiv en skræmmekampagne mod Venstres udgiftsstop, når man selv kører minusvækst i kommunerne og nedlægger kommunale stillinger i massevis.

For Venstre er retningen klar. Vi har taget det svære, men nødvendige skridt. Vi siger åbent, at vi skal prioritere og effektivisere, så en af verdens største offentlige sektorer ikke bliver endnu større. Det vigtige er som bekendt ikke ’størrelsen’, men ’gørelsen’. Sådan også i forhold til den offentlige sektor, og den service, der leveres til borgerne.

Selvom der følger en del knubs med, så er vi i Venstre overbevist om, at det er det nødvendige og rigtige for Danmark. Det offentlige forbrug skal ikke falde, men have en begrænset stigning, der følger med udviklingen i priser og lønninger. Vi vil altså en vej, som gør det muligt at købe mindst det samme i dag, som vi kunne købe i går og have det samme antal ansatte, hvis det er det, man lokalt prioriterer.

Regeringen har også sin strategi klar. Danskerne skal tæppebombes med historier om, at Venstres udgiftsstop kommer til at betyde massive nedskæringer og massefyringer. En hverdag, hvor vi ikke kan være sikre på, at der vil være pædagoger til at åbne børnehaverne om morgenen, og hvor skolerne vil blive nedslidt uden penge til renovering.

En skræmmekampagne, der påstår, at et udgiftsstop ikke kan lade sig gøre uden at gå på kompromis med velfærden. Og netop derfor er det også paradoksalt, at selvsamme regering ikke bare har kørt nulvækst i kommunerne, mens Helle Thorning har siddet for bordenden. Nej, Thorning-regeringen har kørt minusvækst.

Tal fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard viser, at den regering, der advarer mod Venstres udgiftsstop, selv har brugt 1 milliard kroner mindre i kommunerne på pædagoger, skoler og ældrepleje i 2013, end der blev i 2011. Og kigger man på de offentligt ansatte, så er historien den samme. 11.000 fuldtidsstillinger er blevet skåret væk, siden SR-regeringen overtog magten.

Der var ellers ikke grænser for, hvad Thorning, Vestager og Søvndal ville gøre anderledes, hvis befolkningen viste dem tillid ved sidste folketingsvalg. I Fair Løsning fik Helle Thorning og Villy Søvndal endda lovet kommunerne en ekstra check på 12 milliarder ekstra, hvis de fik magt, som de havde agt. Den check ligger nu i løftebrudsbunken, hvor den sandsynligvis kommer til at blive liggende. I stedet har regeringen sendt kommunerne et girokort på omkring 1 milliard.

Misforstå mig ikke: Kommunerne viser vejen. De viser, at det kan lade sig gøre at køre lidt længere på literen, hvis vi tør tænke anderledes og effektivisere. Men jeg synes, at det er at føre borgerne bag lyset, når regeringen angriber Venstres udgiftsstop, mens man selv kører minusvækst. Det er useriøst og burde give stof til eftertanke hos dem af regeringens ordførere, der har råbt højest i skræmmeretorikken.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57