Af Carl Holst
 | 
Medlem af Folketinget, Venstre

Familie-, kirke-, kommunal- og socialordfører.

En undersøgelse fra Sundheds- og Ældreministeriet har vist, at 40 procent af de ældre i pensionsalderen slet ikke ved, at de har mulighed for at vælge et privat tilbud i ældreplejen.
En undersøgelse fra Sundheds- og Ældreministeriet har vist, at 40 procent af de ældre i pensionsalderen slet ikke ved, at de har mulighed for at vælge et privat tilbud i ældreplejen.
Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix

Forenkling kan skabe mere frihed

"Den energi, som en fokuseret afbureaukratiseringsindsats frigiver, kan passende investeres i at skabe mere frit valg og selvbestemmelse for borgerne," skriver Venstres kommunalordfører Carl Holst.

Flere af mine kolleger har afdækket vigtige og relevante spørgsmål i denne klumme. Vi står heldigvis sammen om de fleste udfordringer i dansk politik, og mit emne er ingen undtagelse: Kampen for flere varme hænder og mindre bureaukrati.
Jeg vil gå skridtet videre og komme med den opfordring, at afbureaukratiseringen i kommunerne passende kan danne grobund for mere brugerrettede løsninger og skabe mere selvbestemmelse for borgerne.
Men lad mig starte med afbureaukratisering eller 'indtægtssiden', som man næsten kunne man kalde den. Afbureaukratisering er nemlig en sjældent anvendt kilde til flere ressourcer i forvaltningen.

Vi vil luge ud
Her håber jeg, at vi i løbet af de kommende år kan skabe en mindre revolution i tilgangen til arbejdet i kommuner, regioner og stat, og at vi med et skarpt og vedholdende fokus kan komme overadministration, papirnusseri og kafkaske sagsgange, hvor borgerne sendes rundt mellem det offentliges forskellige instanser, til livs.
Vi skal gøre vores fra Christiansborgs side, og det gør vi. Vi skal skabe en kultur, hvor gode ideer kan vokse sig store  nedefra. Vi har givet de ansatte mulighed for at 'melde en regel'. Vi har startet arbejdet med en sammenhængsreform, som skal skabe mere tid til kerneopgaven i den offentlige sektor. Vi har igangsat frikommuneforsøg i hobetal. Vi vil luge ud i antallet af kommunale puljer, så man skal bruge mindre tid på at ansøge om penge og mere tid på at bruge dem til gavn for borgerne.
Afbureaukratisering frigiver nemlig mere tid til det vigtige: At sikre den gode og gennemsigtige service, som i højere grad kan ske på borgernes præmisser. Og det leder mig til det, som man så kan kalde 'udgiftssiden' – her hvor de sparede ressourcer kan bruges. 

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57