Af Andreas Weidinger
 | 
Landsformand, Konservativ Ungdom

Forbyd kommunalt partihopperi

”Det må være et mere tungtvejende argument, at borgernes holdninger bliver repræsenteret rundt om i byrådene, da fundamentet for det repræsentative demokrati ellers smuldrer.”

Det er en skændsel, at vi accepterer vælgerbedrag ved at tillade partihopperi i Danmark. I et kommunalvalgsår som dette bør Folketingets politikere træde i kraft og ændre reglerne, så politikere der ikke selv har fået stemmer nok til at trække sit mandat ikke kan tage mandatet med over til et andet parti.

Det repræsentative demokrati bygger på en tillid til vores folkevalgte. I Danmark har vi valgt et system, hvor man i langt de fleste tilfælde vælges gennem partierne. Det kan man mene om, hvad man vil, men når man har det nuværende system, så bliver de fleste politikere ikke valgt fordi folket ønsker den pågældende, men fordi folket ønsker at støtte politikerens parti eller spidskandidat.

 ”Det må være et mere tungtvejende argument, at borgernes holdninger bliver repræsenteret rundt om i byrådene, da fundamentet for det repræsentative demokrati ellers smuldrer.”

 Hykleriet omkring partihopperi ser man i alle partier, der uden undtagelse gladelig tager imod partihoppere, mens klagesangen ingen ende vil tage, når personer fra deres eget parti tager springet.

Jeg har stor respekt for, at politikere kan skifte mening. Det er en helt naturlig del af et menneskes udvikling, at man igennem sit liv må ændre synspunkt, fordi man bliver mødt med gode argumenter, viden eller erfaringer fra andre, der gør man bliver klogere og mere indsigtsfuld end man var før.

Nogle gange kan holdningsskiftet være så markant, at man ikke længere kan se sig selv i sit parti – fair nok. Hvis man vil skifte parti, så kan man blot træde ud af byrådet og stille op for et andet parti igen næste gang. I mellemtiden kan man bruge sine kræfter på et fortælle vælgerne, hvorfor man har valgt at tage springet. Der er sikkert mange, der vil have forståelse for situationen, og respekterer beslutningen om at skifte uden at tage mandatet med.

Det er vigtigt, at vi har politikere, der brænder for det, de siger, mener og laver. Det er i virkeligheden det bedste argument for partihopperi, at vi ikke skal have politikere, der bliver siddende i partier, de reelt ikke ønsker. Det gavner vel heller ikke partierne?

Ikke desto mindre må det være et mere tungtvejende argument, at borgernes holdninger bliver repræsenteret rundt om i byrådene, da fundamentet for det repræsentative demokrati ellers smuldrer.

Hvis folketingspolitikerne ikke ser sig i stand til at ændre lovgivningen, når det kommer til kommunalpolitikere, så bør vi som borgere stille krav til vores lokalpolitikere om at indgå aftaler, der medfører, at partierne ikke tager imod politikere fra andre partier, der ikke nedlægger sit mandat.

Vi har et ansvar for at styrke demokratiet og mindske politikerleden i Danmark.

Lad dette kommunalvalgsår blive året, hvor vi tager et endeligt opgør med mandattyveriet i Danmark.

 

Politikerliv


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Helt enig. Så er det bare ærgerligt at kun Enhedslisten har en fast politik om ikke at modtage partiafhoppere. Hvis alle andre partier havde samme regel var det problem ligesom løst (helt uden behov for "forbud" eller anden indblanding fra Folketinget).

Ali Abbasi, 5. jul 2017


Total enig.Andreas Weidinger har virkelig fat i den rigtige pointe.

Connie Johansen, 16. jun 2017


Principielt er jeg helt enig, imidlertid er det sådan at partihop meget sjældent udspringer af politiske forskelle- og hvis de endelig gør, er der ingen garanti for, at det er 'hopperen' der har flyttet sig fra linjen. Det handler oftere om, at de grupper folk hopper fra, ikke formår at samarbejde internt. Jeg synes hellere vælgerne skulle stille krav til deres folkevalgte om, at de kan få samarbejdet - både internt og eksternt- til at fungere.

Anne Jeremiassen, 13. jun 2017


Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57