Politik fra rødderne

Af Maria Steno
 | 
Kommunikationsrådgiver og tidligere kommunalpolitiker, Selvstændig
Allerede for 30 år siden pegede nu  afdøde forhenværende justitsminister Erik Ninn-Hansen på, at politikere skal være gjort af et særligt stof. Kun de mest upåvirkelige står distancen.
Allerede for 30 år siden pegede nu afdøde forhenværende justitsminister Erik Ninn-Hansen på, at politikere skal være gjort af et særligt stof. Kun de mest upåvirkelige står distancen.
Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Følelseskolde kommunalpolitikere ender i Folketinget 

Beslutningstagere skal have stærke nerver og køligt overblik. Maria Steno har kigget på undersøgelse af folkevalgtes temperamenter.

26 kommunalpolitikere blev valgt til Folketinget 5. juni. De er formentlig både udadvendte og emotionelt stabile, viser SDUs store personlighedsanalyse af folketingspolitikere, kommunalpolitikere og vælgere. De mest følelseskolde kommunalpolitikere søger nemlig ifølge undersøgelsen mod Folketinget, mens de følelsesmæssigt ustabile forbliver lokalpolitikere.
Hvad betyder det?

Forskning i politiske temperamenter
I forsommeren 2017 udsendte en gruppe forskere fra SDU med professor i statskundskab Asbjørn Sonne Nørgaard i spidsen en række personlige spørgsmål til landets kommunalpolitikere. Nogle husker det sikkert. Der var flere rykkere til dem, der ikke svarede i første omgang.
Spørgsmålene var et led i en større undersøgelse af den politiske personlighed – forstået som samlede mængde karakteristiske psykiske egenskaber hos grupper af politikere.
Folketingets medlemmer svarede på lignende spørgsmål om deres personlighed et par år tidligere, og vælgerne har også svaret på tilsvarende analyser.

Konklusionen i forskernes undersøgelse er entydig. Politikere i Folketinget og i landets kommunalbestyrelser er mere ekstroverte end vælgerne. Det er måske ikke så underligt. Politikere skal kunne lide at være på, da det kræver opmærksomhed fra vælgerne at blive valgt. Derudover viser analysen en interessant forskel mellem folketingspolitikere og lokalpolitikere. Folketingspolitikerne er markant mere følelsesstabile end vælgerne, mens lokalpolitikerne er markant mindre følelsesmæssigt stabile end vælgerne. 

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Demokrati

Kultur

Organisation & ledelse

Undersøgelse


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57