Af Mathias Magnussen Thorsson
 | 
Landstovholder, Alternativets Unge

Mathias Magnussen Thorsson er desuden byrådskandidat i Odense.

Et samarbejde om unges valgdeltagelse

”Trods ungdomspartiernes politiske forskelle, er vi enige om i hvert fald én ting: At vi vil styrke børn og unges demokratiske stemme i Danmark. De unge er trods alt Danmarks fremtid.”

Regional- og kommunalvalget er lige rundt om hjørnet. Der er nemlig kun lige knapt et halvt år, til vi skal vælge, hvilke byrødder og regionalrødder vi vil have til at forme lokalområderne de næste fire år. Imidlertid står vi - igen i år - overfor et kæmpe demokratisk problem: Over en fjerdedel af de unge over 18 år vælger at blive hjemme på valgdagen.

Hvorfor? Nogle ved simpelthen ikke, at der er valg. Andre mangler kandidater at spejle sig i, og nogle kan ikke finde ud af, hvad kommunernes og regionernes arbejde egentlig indebærer. Men uanset grunden har vi i de danske ungdomspartier et særligt ansvar og en enorm opgave de næste par måneder: Vi skal hæve stemmeprocenten blandt unge fra 70 procent til minimum 80 procent!

 ”Trods ungdomspartiernes politiske forskelle, er vi enige om i hvert fald én ting: At vi vil styrke børn og unges demokratiske stemme i Danmark. De unge er trods alt Danmarks fremtid.”

 Derfor vil jeg, på vegne af hele Alternativets Unge officielt invitere alle ungdomspartier til et møde med kun ét formål: vi skal gøre en fælles indsats, så vi kan få de unge til stemmeurnerne. For trods ungdomspartiernes politiske forskelle, er vi enige om i hvert fald én ting: At vi vil styrke børn og unges demokratiske stemme i Danmark. De unge er, trods alt, Danmarks fremtid. Derfor beder Alternativets Unge også de andre partier om at efterlade den politiske kasket hjemme, så vi (uden en politisk agenda) frit kan snakke om, hvordan vi bedst muligt løser Danmarks måske største demokratiske problem inden den 21. november 2017.

Lad der ikke herske nogen tvivl om, at Alternativets Unge også vil gøre en personlig indsats for at få vore egne kandidater ind i landets byråd og regionsråd, nøjagtig som vi forventer, at resten af partierne vil. Men for os - og for mig som både byrådskandidat og ledelsesmedlem - er det vigtigst, at vi tænder de unges demokratiske flamme. Jeg vil derfor gå så vidt som til at sige, at en øget stemmeprocent blandt de unge er en sejr - selv hvis ingen af de unge stemmer kommer i Alternativets retning. Dette projekt handler om de unge – ikke om partierne.

Allerede til kommunalvalget i 2013 overværede vi en højere valgdeltagelse blandt unge, da tallene med 71,9 procent på landsplan nåede den højeste procentsats i 32 år. Ikke desto mindre var stemmeprocenten ikke lige positiv i hele landet. Blandt de 19-29-årige på Fyn stemte kun lidt over 50 procent af de stemmeberettigede, og i Silkeborg var stemmeprocenten blandt unge mellem 18 og 25 år kun 61,7 procent. Dette er blot få eksempler. Nogle steder har det set endnu dårligere ud, og andre steder har valgdeltagelsen været helt oppe på omkring 80 procent.

Der er ikke et entydigt svar på, hvorfor næsten hver fjerde mellem 18 og 25 år ikke stemmer til kommunalvalget. Men der er en tendens til, at de unge simpelthen ikke føler sig godt nok klædt på til at træffe en beslutning på valgdagen. Det er noget, vi må gøre op med, hvad enten dette skyldes mangel på unge kandidater eller dårlig kommunikation. Der skal nye metoder til, hvis vi ønsker at nå den unge vælgergruppe. Indslag i nyhederne og læserbreve i dagbladene rækker ikke. Der er behov for, at vi tænker ud af boksen. Sammen.

Så mine kære kollegaer fra landets ungdomspartier: Lad os gå i dialog om, hvordan vi bedst løser ungdommens mest akutte problem og lad os vende de blegnede tal til nogle positive, så vi den 21. november i fællesskab kan fejre de unges demokratiske aftryk på fremtidens Danmark – uanset hvilken farve dette aftryk måtte have. :

Af: Mathias Thorsson, byrådskandidat for Alternativet i Odense Kommune og medlemsansvarlig for Alternativets Unge


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57