Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

En efterårsferie med hashtag #KV13

Efterårsferien betød måske nok færre avishistorier fra valgkampen – mange journalister har holdt ferie med deres skolebørn – men et landsdækkende tværsnit af den politiske aktivitet kan følges via det samlende hashtag #KV13 på Twitter. Her kan man måle en stadig stigende aktivitet – ifølge søgemaskinen overskrift.dk, hvor antallet af enkelt-tweets fra valgkampen når nye højder.

Ugen begyndte bl.a. med en lakonisk opfordring til at bruge ferien til at få stemt - for så er det overstået - fra den radikale kampagneansvarlige Jacob Packert, der nu følges af 2.695 Twitter-brugere og dermed repræsenterer en vis gennemslagskraft. Borgmesterkandidat Katrine Lester (S) konstaterede overfor sine 823 followers, at hendes allerførste læserbrev om frederiksbergske forhold handlede om cykelsti på skolevejen Bülowsvej – og nu kommer den.  Martin Jonassen (K) kunne glæde sig over Ballerups nye gæstedagplejehus – et statement, der kunne følges af hans 217 Twitter-followers.

Lisbeth Zornigs allestedsnærværende stemmer på kanten-kampagne gav også lyd fra sig -  2.165 følger den sociale lobbyist, der fra Lolland-Falster kan berette om kampagnekontorer i Nakskov og Nykøbing, velbesøgte stormøder på væresteder og støttekoncerter til fordel for kampagnen for at få hr. og fru underdanmark til stemmeboksene.

I Fredericia har byrådskandidat Steen Wrist Ørts (S) bare 160 følgere, men er blevet fremhævet som en af de allermest aktive KV13-aktører på de sociale medier. Han har ført valgkamp i over et år og siges blandt andet at være god til at opstille dilemmaer i sin kommunikation.

Her i ferietiden blev det blandt andet til en henvisning til en oversigt over, hvor få praktikpladser hans egen kommune tilbyder. En for mange nok nyopdaget internet-kilde til en afkrog af den mangfoldige kommunale virkelighed – kaldet praktikpladsen.dk.

En af hans partifæller, Mathilde Illum Aastrøm, der stiller op i København, har den pointe, at det ikke er nok at være aktiv på Twitter – glemmer man Facebook, når man ikke alle sine vælgere. Og på Facebook er #KV13 også blevet en vej til kandidaternes ytringer og debatter – hvis man ellers kan finde vej mellem fotos af plakat-klistring, valgkontor-indvielser og gensidige lykønskninger og taksigelser som, når Natascha Joof (V) i Herning takker sin onkel for at guide, når man parkerer en valgbus.

Mange kandidater henviser til medieomtale, hvor de selv medvirker og udtaler sig – men også hverdagsbeskrivelser som Halsnæs-kandidaten Qasam N. Ahmad (V), der oplevede, at  en sygeplejerske på et hospital afvise at hjælpe en gammel dame – på grund af sin egen pause.

Vejarbejder og dyre lejligheder

Ad den vej kan man også støde ind i et Facebook-initiativ – Bedre By for Borgerne – i København, hvor der gøres et forsøg på at diskutere politisk substans. Kandidater møder vælgere og drøfter indtil videre vejarbejder i Indre By og dyre lejligheder. Initiativet med tværgående lokalpolitisk debat på sociale medier er kærkomment – og for længst også påbegyndt i blandt andet Helsingør, Frederiksberg og Esbjerg.

Men lokalvalg er lokalvalg og skal måske også bare blive ved med at være det: Som byrådskandidat Mads Havskov Hansen (S) kommenterede i en landsomfattende kandidat-test fra et stort medie med ens spørgsmål landet over – uanset kommune: ’En anden gang kunne man lave differentierede spørgsmål for hver kommune.  Min holdning til landsbyskoler er irrelevant for borgere på Frederiksberg.’ Så sandt, som det er sagt. 


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57