Politik fra rødderne

Af Allan Vendelbo
 | 
Konsulent, Lundgaard Konsulenterne

Har været kommunaldirektør i flere kommuner, direktør i SKI og kontorchef i KL.

Budgetforhandlingerne er så småt i gang, her i Svendborg byråd før sommerferien. Bruno Hansen (SF), Morten S. Petersen (løsgænger) og Birger Jensen (V).
Budgetforhandlingerne er så småt i gang, her i Svendborg byråd før sommerferien. Bruno Hansen (SF), Morten S. Petersen (løsgænger) og Birger Jensen (V).
Foto: Katrine Becher Damkjær / Ritzau Scanpix

Det første budget – fakta, voodoo og hårdt arbejde

De første budgetter efter kommunevalget skal nu lægges, og traditionen tro ses store budgetudfordringer i mange kommuner. Mange nyvalgte byrådsmedlemmer skal nu for første gang for alvor give sig i kast med budgettet. En opgave, der rummer et hav af tal og fakta og forudsætninger, der minder om voodoo, og ikke mindst mange timers rigtig hårdt arbejde.

For næsten alle byrådsmedlemmer er budgetlægningen den største og vigtigste opgave. Det er i budgetlægningen, de positive beslutninger om for eksempel at bygge en ny daginstitution eller et nyt plejecenter bliver taget. Men det er også her, de hårde beslutninger om reduktion i ældreplejen eller lukningen af en skole bliver taget.

For det nyvalgte byrådsmedlem er budgetlægningen herudover også en kæmpeopgave. Der er hundredvis af sider fyldt med tal og bemærkninger, som man kan orientere sig i eller måske blive forvirret i. Der henvises måske indforstået til andre planer eller opgørelser, og så optræder indtægter med et minus foran. Risikoen for at drukne i tal, fakta og informationer er nærliggende.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Politikerliv

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57