Politik fra rødderne

Af Knud Abildtrup
 | 
Redaktør, dknyt
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

Det bliver en saglig, fair og munter valgkamp

”I det omfang, at vi både i medieverdenen og i den politiske verden holder fast i sagligheden, så har jeg en from idé om, at det sådan set også er det, vælgerne – og læserne – efterspørger.”

Nu prøver jeg. Ord skaber virkelighed, siger man, og da denne plads i avisen nu engang er en klumme med plads til min uforgribelige mening, så har jeg stor lyst til at skubbe på, for at ugerne op til folketingsvalget ikke bliver en opfyldelse af forudsigelsen fra valgforsker, professor i statskundskab ved SDU, Robert Klemmensen, der i timerne før Thornings valgudskrivelse blev citeret i Jyllands-Posten for, at det bliver en hård og beskidt valgkamp med mange personangreb.

Nuvel – Klemmensen er forsker, så han må jo ha’ noget at ha’ det i. Det sete afhænger af den, der ser, og man kan jo også vælge at se efter noget andet? Men det er også bare, som om der er mere slag i den overskrift end den, jeg har valgt. Og hvis jeg nu efter udgivelsen af klummen sørger for at tweete budskabet, satse på et antal retweets – måske endda et citat om, at redaktøren på dknyt forudsiger en saglig, fair og munter valgkamp, så virker det måske – bare en lille smule?

Hvad sagligheden angår, så er der jo et politisk liv, der fortsætter, selvom der skal vælges 179 repræsentanter til Folketinget: Onsdag, mens disse linjer skrives, konference om elevcentreret skoleledelse i Roskilde, EU-Kommissionen fremlægger budgetforslag, og terror-beredskabs-samråd i Folketinget. Torsdag KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg.

Landspolitik er ikke alt – der er blandt andet også et Folkemøde, hvor FT-kandidaternes nye planer hjemme i valgkredsene måske giver plads til uprøvede kræfter – det er måske meget godt. Og i det omfang, at vi både i medieverdenen og i den politiske verden holder fast i sagligheden, så har jeg en from idé om, at det sådan set også er det, vælgerne – og læserne - efterspørger.

’Skal vi prøve at holde kammertonen de næste tre uger, eller er det for naivt?’ lyder et tweet fra en borger, der kalder sig selv både ’blå, rød og stribet’. Og optimistiske budskaber ses også – stadig før valgudskrivelsen - fra kandidater, der endnu ikke selv har prøvet kræfter som MF’ere:

’God vind alle gode demokratiske kræfter. Intet er smukkere end et folk, der fejrer sin ret til at vælge sine egne ledere med et valg’, tweeter Mads Fuglede (V), mens Sine Heltberg (S) skriver ’God kamp derude til blå, grønne, alternative og røde. Valgkamp i højt humør’. De gør da et forsøg.

Og de to meldinger lover da meget godt for mine fairness-ønsker. Jeg mener, kynikere er der mange af – så en romantiker eller to kan godt bruges. Som i det satiriske årsskrift, nu hedengangne Blæksprutten, der i mange år havde et par kommenterende djævle forneden på mange sider, der ligesom de vrisne gnavpotter i Muppet Show trak den negative tråd ud af alt, så to naive engle foroven kun de lyse sider.

Og så er her et par hjemmestrikkede råd: Ligesom der stadig er en tænd-sluk-knap på tv, så er der blandt andet på Twitter mulighed for at fravælge budskaber med bestemte hashtags i syndfloden af tweets, der for længst har overbelastet det løbende flow med hashtagget #fv15. Det kaldes at mute – ligesom man kan vælge at undgå #allangate om et kanindrab i radioen, #mudderkast og #personangreb.  Medmindre man er helt vild med den slags.

Og så til det muntre - hvor folkeviddet en gang imellem kan levere velplacerede skvulp – som hende, der spørger, om politikerne mon har en holdning til eventuel ulovlig våbenbesiddelse blandt de mange politisk aktive, der nu skal hænge valgplakater op?

Og hvis man endnu ikke har set den, så er Politiken-tegneren Ytournel værd at frydes over og følge – om ikke andet, så for karikaturen på den bebrillede politiske journalist, der med overdimensionerede, behårede testikler og lille pik i en salig udløsning sprøjtemaler VALG på muren, så det siler ned.

God valgkamp til alle – både til jer, der har skumle planer om at være usaglige, unfair og kedelige – og jer, der bare kommer til det en gang imellem.


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57