Af Lasse Quvang Rasmussen
 | 
formand, DSU
Jeg er faktisk ret overbevist om, at de fleste politikere ønsker at tilgodese ungdommen uanset egen alder. Men at ville de unge det bedste er ikke det samme som at vide, hvad de unge har brug for.
"Jeg er faktisk ret overbevist om, at de fleste politikere ønsker at tilgodese ungdommen uanset egen alder. Men at ville de unge det bedste er ikke det samme som at vide, hvad de unge har brug for."
Foto: Morten Bjørn Jensen, Ritzau Foto

De gamle ved ikke, hvad de unge vil ha’ 

"Så tjek da lige listerne igennem for unge kandidater. Jeg ved, de er der, og jeg ved, at de er værd at stemme på."

Kommunal- og regionsrådsvalget er suverænt det valg, der har størst indflydelse på vores allesammens hverdag. Netop derfor er det vigtigt at stemme på en, der dels matcher dine politiske holdninger, men samtidig repræsenterer dig og den, du er. Hvis du er ung, skal du selvfølgelig stemme ungt. 

Der er heldigvis masser at vælge imellem. Alene i min egen organisation, DSU, har vi sat os på 78 af pladserne på Socialdemokratiets lister rundt omkring i de danske kommuner og regioner. Jeg håber selvsagt, at du under alle omstændigheder vil sætte dit kryds ved Socialdemokratiet, men herunder giver jeg lige tre grunde til også at kigge efter en ung kandidat når du står i stemmeboksen den 21. november. 

1. Valget handler de om unges hverdag

Mere end noget andet valg handler kommunal- og regionsrådsvalget om unges hverdag. Valget handler om vejen til og fra skole eller arbejde. Valget handler om, hvilke kulturtilbud der skal forme ens fritid. Valget handler om, hvordan det bybillede, man hver dag bevæger sig i, skal se ud. Det er jo ikke raketvidenskab at konstatere, at unges hverdag ser anderledes ud end vores forældres eller vores bedsteforældres. Derfor er det vigtigt at stemme på en, der kender de unges hverdag. Og hvem er mere oplagt end en anden ung?

2. Der bliver færre unge vælgere

Vi er i undertal. Allerede i dag er der 1,5 gange så mange vælgere over 60 år som i aldersgruppen mellem 18 og 30 år. Om få år vil der være over dobbelt så mange. Samtidig er ungdommen desværre mindre tilbøjelige til at få slæbt sig ned til stemmestederne end de ’voksne’. 

De betyder ganske enkelt, at ungdom risikerer at blive overset. Dels fordi vi som vælgergruppe bliver mindre interessante at tage højde for, og dels fordi vi bliver færre til at tale ungdommens sag. Ungdommen er nødt til at bruge deres stemmer, og have nogle stærke repræsentanter i byråd og regionsråd, hvis ikke vi skal blive overset. 

3. Unge ved, hvad unge vil ha’

Det er ikke fordi, jeg tror, at de ældre politikere ikke vil de unge det godt. Jeg er faktisk ret overbevist om, at de fleste politikere ønsker at tilgodese ungdommen uanset egen alder. Men at ville de unge det bedste er ikke det samme som at vide, hvad de unge har brug for. 

Unge repræsentanter i de politiske organer kan være med til at gøre de unges beov og bekymringer tydelige.
Valget står for døren, og de personlige stemmer bliver altafgørende. Det er ofte meget få stemmer, der afgør hvem der skal have plads i byrådssalen de næste fire år. At sætte sit kryds ud for  mere end kun partifarven kan altså få meget stor betydning. Så tjek da lige listerne igennem for unge kandidater. Jeg ved, de er der, og jeg ved, at de er værd at stemme på. 

Lasse Quvang Rasmussen er forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

Børn & unge

Politikerliv


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57